22 Ноември, 2015 14:52 996 2

Ангела Меркел отбелязва 10 години управление

  • гемания-
  • ангела меркел-
  • канцлер-
  • управление

Тя е първата жена канцлер на Германия

Ангела Меркел отбелязва 10 години управление - 1
Снимка АП/БТА

Ангела Меркел днес отбелязва 10 години начело на Германия. Преди точно десет години, 51-годишният политик консерватор пое кормилото на най-голямата икономическа сила с най-голямо население в Европа, пише Дойче веле.

Тя направляваше Германия по време на една нова ера на лидерство в световен мащаб, като първата жена канцлер.

През 10-те години като канцлер Меркел се е срещнала в Берлин с 98 лидери и е направила 347 пътувания извън пределите на Германия.

Меркел е третия канцлер след Втората световна война, който отбелязва цяло десетилетие като политически лидер на страната, заедно с Конрад Аденауер и Хелмут Кол.

В политиката ѝ на пръв поглед няма нищо забележително: дълго мълчи, късно взима решения. Но в моменти на криза Ангела Меркел умее да наложи волята си - не само в Германия. И така вече 10 години, коментира Дойче веле.

Но как я видяха световните медии?

Британският вестник "Гардиан" пише, че "ключът към оцеляването й е нейната способност да запазва спокойствие и да показва ненатрапчива компетентност."

Германския вестник "Ди Велт" каза, че докато мнозина вярваха, че са разгадали загадъчния успех на лидера, "тя е била и си остава мистерия."

Американското издание "Ню Йорк таймс" отбелязва, че Меркел "стои на чело на силната повторна поява на Германия на световната сцена - показа лидерство по време на европейската финансова криза, превърна се в пионер в използването на възобновяеми енергийни източници и влезе във всеобхватната роля на ключов преговарящ в конфликта в Украйна и морален авторитет сред страните в Европа относно имигрантската криза."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссссс

    0 2 Отговор
    Що така бе----това не е демократично...... Нали така демократите казвате за Путин.... Щото и той е толкова в власта.... Или за баба може--ааааа
  • 2 Неевропеизиран

    1 0 Отговор
    Написаното в статията за Меркел е вярно, но след огромната й изцепка с поканата към бежанци-нашественици да заповядат в Германия, с което възмути и разгневи цяла Европа (и не само), повече няма да бъде избирана никъде - абсолютно сигурно!!!!!
Новини по държави: