Last news in Fakti

30 Септември, 2011 13:33 3 076 0

Убиха и духовния лидер на „Ал Кайда“

  • ал кайда-
  • йемен-
  • анвар ал-авлаки

Радикалният ислямист Анвар Ал-Авлаки е убит в Йемен, съобщиха от военното министерство на страната. Авлаки е считан за наследник на Осама Бин Ладен начело на терористичната групировка „Ал Кайда“.

 

Духовният лидер бе в черния списък на американците, дори се твърди, че Барак Обама лично наредил той да бъде убит. Новината потвърдиха и американски източници, предаде Би Би Си. Няма данни как точно е дошла смъртта на радикалния проповедник, но се знае още, че с него са загинали няколко негови последователи.

Според източници на АФП екстремистът е убил при въздушна атака в източната провинция Мариб, считана за крепост на „Ал Кайда“. Смъртта му идва насред силни тревоги на американците, че политическата криза в Йемен ще попречи на борбата срещу терористите. Именно клонът на „Ал Кайда“ в Йемен е един от най-силните в момента и се бори за налагане на радикалния ислям начело на страните от Арабския полуостров. Авлаки е считан за топ-лидер именно там. През ноември той призова за смърт на американците, тъй като били от „партията на дявола“. Седмица по-късно той оцеля при въздушна атака.

Преди екстремистът е бил проповедник в джамия в Сан Диего, САЩ, а на службите му идвали и атентатори, замесени в нападенията на 11 септември 2001 г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА