Last news in Fakti

6 Декември, 2015 08:45 1 141 0

Австрия инициира среща за бежанците, кани конкретни европейски страни

  • бежанци-
  • австрия-
  • форум

В страните от ядрото на валутния съюз нараствала загрижеността

Австрия инициира среща за бежанците, кани конкретни европейски страни - 1
Снимка: АП/БТА

Австрия кани някои правителствени ръководители от ЕС и турския министър-председател Ахмет Давутоглу на извънредна среща за бежанците. Австрийският канцлер Вернер Файман предлага на 17 декември в постоянното представителство на Австрия в Брюксел да се състои среща за защита на границите на ЕС и за по-добър мениджмънт на бежанските потоци. Тази среща всъщност е точно преди срещата на ЕС. Всъщност поканени са, както пише в. „Дер Щандарт”, страни, които са „най-засегнати и които „няма да толерират блокадите на други страни“. Очаква се в срещата да участват премиерите на Австрия, Германия, Холандия, Люксембург (в момента председател на ЕС), Белгия, Швеция, Финландия, Гърция, както и президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това е заявила говорителката на австрийския канцлер Сузана Енк. Турция ще бъде представена от министър-председателя си Ахмет Давутоглу. Според в. „Дер Щандарт” в срещата ще участва и германският канцлер Ангела Меркел.

В центъра на срещата ще бъде защитата на границите на ЕС и справедливо разпределение на бежанците. Конкретно ще се обсъжда възможността за легално влизане на бежанците директно от кризисните райони и от Турция. Както се съобщава „ в страните, които са ядрото на валутния съюз, нараства загрижеността, че в бежанската криза се губи твърде много време и след много декларации и планове през миналите седмици трябва да последват конкретни действия. Франция все още се въздържа, тъй като френското правителство е ангажирано с преодоляването на последиците от терористичните атаки на 13 ноември и с военните удари срещу Ислямска държава.

Прави впечатление, че Австрия иска да поеме водеща роля за мерките, договорени с Турция и кани конкретни страни от ЕС. Засега няма информация дали България, която е външна граница на ЕС, е поканена на тази извънредна среща, инициирана от Австрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: