Last news in Fakti

9 Декември, 2015 10:42 3 448 2

В цифри: Как Турция пази границата си със Сирия?

  • турция-
  • сирия-
  • граница-
  • мерки-
  • цифри-
  • сигурност-
  • опазване-
  • войска

Близо една трета от турските сухопътни войски са разположени на границата

В цифри: Как Турция пази границата си със Сирия? - 1
Снимка: БТА/ AP

Въоръжените сили на Турция (TSK) публикуваха информация относно мерките, които се взимат за опазване на 911-километровата граница със Сирия, съобщи вестник „Хюриет“.

Според данните четири гранични полка, 12 гранични батальона и 37 гранични дивизии са разположени на южната граница на страната. Близо една трета от турските сухопътни войски са ангажирани.

Около 300 милиона турски лири (103 милиона щатски долара) са били изразходвани за укрепване на системата за сигурност през последните три години.

На границата са разположени военни превозни средства със системи за нощно виждане.

Общо 60 067 инцидента са били регистрирани през последните пет години. Около 400-500 души на ден са залавяни от турските власти. Общо 909 души от 54 националности са били арестувани от началото на годината заради съмнения за връзка с терористични организации.

През последните пет години граничарите са конфискували 22 милиона кутии цигари, 6000 оръжия, 4 тона канабис.

Междувременно, осем войници са били убити по време на сблъсъци с незаконно пресекли границата на южната ни съседка. Други 103 са били ранени. Загиналите цивилни са 30.

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ помагат и си сътрудничат с Турция за опазване на границата със Сирия.

Напрежението по турско-сирийската граница е високо. На 24 ноември турски изтребители Ф-16 свалиха руски бомбардировач Су-24. Анкара обяви, че самолетът е нарушил въздушното пространство на страната и защитиха действията си с аргумента, че е дълг на властите да пазят суверенитета.

Москва остро осъди свалянето и обяви, че техният самолет не е нарушил въздушното пространство на Турция. По молба на Анкара НАТО свика извънредно заседание заради инцидента с руския самолет. Според Русия самолетът е бил свален с ракета „въздух-въздух“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще падна от смях

    1 0 Отговор
    След тези хвалебствия, моля кажете от къде тогава дойдоха орките? Турция държи "кранчето" и изнудва всички, но евро-абдалите им събират парични помощи!
  • 2 Наглите

    1 0 Отговор
    Даже Обама им каза,че имат няколко"дупки" по границата със Сирия--сега седнали да ни се обясняват шалварите ......Бахххххх и наглите лицемери са тези--НЕ стига че ги хванаха с петрола на ИД...НЕ стига че милиони мигранти минаха през тази граница...а сега се правят на ущипани....Ейййй винаги са си били долно племе....
Новини по държави: