5 Януари, 2016 13:45 1 268 2

Иран: Саудитска Арабия не може да прикрие "престъпление" като къса връзки

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • хасан рохани-
  • дипломатически отношения-
  • престъпление-
  • екзекуция

Иранският президент предупреди, че този ход може да повлияе на борбата срещу тероризма

Саудитска Арабия не може да се скрие "своето престъпление" - екзекуцията на шиитски мюсюлмански духовник, като прекрати отношенията си с Техеран. Това заяви иранският президент Хасан Рохани във вторник, цитиран от Ройтерс.

Той  предупреди, че този ход може да повлияе на борбата срещу тероризма.

Саудитска Арабия, Бахрейн и Судан прекратиха всякакви отношения с Иран и Обединените арабски емирства в понеделник, след като посолството на Саудитска Арабия в Техеран бе щурмувано от демонстранти. Кувейт отзова посланика си в Иран във вторник.

Разярена тълпа нахлу в саудитското посолство в събота вечер и запази пожари след протести срещу екзекуцията на популярния шиитски духовник Нимр ал Нимр, виден критик на Саудитската политика, други трима шиити, както и 43-сунити, за които се твърди, че са част от редиците на Ал Кайда.

"Саудитска Арабия не може да скрие своето престъпление от обезглавяването на религиозен лидер, чрез скъсване на политическите отношения с Иран", заяви Рохани, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА, по време на среща с датския външен министър Кристиан Йенсен в Техеран.

"Ние вярваме, че дипломацията и преговорите са най-добрият начин за решаване на проблемите между отделните страни", добави той. "Страните от региона могат да спасят района от тероризма чрез единство."

Иранското правителство се опита да успокои напрежението, като се дистанцира от нападението срещу посолството на Саудитска Арабия и дори обвини чужди елементи за организирането му.

Говорителят на иранското правителство нарече атаката "подозрителна" и "в полза на политиките на Саудитска Арабия."

"Малка група хора - за които не се знае чии интереси защитават - се възползва от чувствата на хората", заяви Мохамед Бакер Новбакт днес.

Министърът на правосъдието на Иран Мустафа Пурмохамади също бе цитиран от иранските медии да казва, че "последните действия срещу посолството на Саудитска Арабия най-вероятно са планирани и извършени от инфилтрирани агенти."

Президентът Хасан Рохани определи нападателите на посолства като екстремисти и каза, че Иран веднъж и завинаги трябва да сложи край подобни деяния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    1 0 Отговор
    Да се само избият, тези бесни кучета!
  • 2 999

    0 2 Отговор
    Да се чуди човек! щастие ли да е богата държавата или нещастие, ако нямаше петрол в тези държави дали ситуацията щеше да е същата?