Last news in Fakti

6 Януари, 2016 10:57 1 520 0

Светът осъжда ядрения опит на КНДР

  • северна корея-
  • ядрен опит-
  • водородна бомба

Съединените щати и техните съюзници се тревожат за ядрените опити на Северна Корея

Международната общност остро осъди изявлението на Северна Корея, която по-рано днес  обяви, че е провела успешен тест на водородна бомба.

В продължение на години, светът се опитва да постави въпроса за разоръжаването на Северна Корея на масата, но с малък успех. Преговорите се водят между Северна Корея от едната страна и САЩ, Южна Корея, Китай, Япония и Русия от другата. Вместо обаче де бъде постигнат напредък в тези преговори, те доведоха до редица санкции, свързани не само с ядрените опити, но и с предполагаеми нарушения на човешките права.

Реакциите след днешното изявление не закъсняха.

Съединените щати осъдиха „провокациите“ на комунистическата държава и обявиха, че ще отговорят по подобаващ начин. Въпреки това те съобщиха, че все още не е сигурно дали наистина става дума за тест на водородна бомба. „Въпреки, че не можем да потвърдим тези твърдения в момента, осъждаме всяко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да се придържа към своите международни задължения и ангажименти“, заяви говорителят на Съвета по национална сигурност в Белия дом Нед Прайс, цитиран от Си Ен Ен.

Реакцията на Русия беше подобна. „Ядрените изпитания на Северна Корея нарушават духа на Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия и застрашават националната сигурност на Русия.“ Това пише на своята страница във Фейсбук председателят на комисията за външните работи в горната камара на руския парламент Константин Косачев. „Севернокорейската ядрена програма се реализира от държава, която има обща граница с Русия. От Пхенян до Владивосток са по-малко от 700 км. И всички действия на КНДР в дадената посока засягат националната сигурност на нашата страна“, отбелязва Косачев.

Франция също осъди ядрения тест като неприемливо нарушение на резолюциите на ООН и призова за силна реакция от международната общност. „Докато очаква потвърждение за характеристиките на ядрения тест, който бе анонсиран и наблюдаван през изминалата нощ в Северна Корея, Франция осъжда това неприемливо нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност (на ООН) и призовава за силна реакция от международното общество“, казва се в изявлението на френското правителство.

И Австралия осъди остро ядрения тест. „Австралия по най-категоричен начин осъжда провокационните и опасни действия на севернокорейския режим, който според изявленията днес е предизвикал ядрен взрив“, се казва в комюнике на външното министерство на страната.

Японският премиер Шиндзо Абе определи проведения тест като огромна заплаха. „Провеждането на ядрено изпитание е неприемливо“, заяви той, цитиран от агенция Киодо. Абе заяви, че Япония "решително осъжда" теста и ще има "строг отговор."

Южнокорейският президент Пак Гън-хе определи новината за теста като огромна провокация за националната сигурност и призова за сурови международни санкции срещу Пхенян. „Югът ще предприеме решителни мерки срещу всяка нова провокация от страна на КНДР. Новият опит може да промени из основи ситуацията около севернокорейската ядрена програма”, каза тя. 

Китай, който е основният съюзник на Северна Корея, заяви, че "твърдо се противопоставя на теста".„Днес Северна Корея съобщи за ядрено изпитание. Правителството на Китай решително се противопоставя на това. Предотвратяването на разпространението на ядреното оръжие и обезпечаването на мира и стабилността в Североизточна Азия – в това се заключава позицията на Китай. Ние настойчиво призоваваме Северна Корея да се придържа към своите задължения по неразпространение на ядрено оръжие и да прекрати всички действия, които биха могли да изострят ситуацията“, заяви официалният представител на Министерство на външните работи на Китай Хуа Чунин.

Британският външен министър Филип Хамън, който в момента е на посещение в Китай, определи евентуалният тест на ядрено оръжие като „провокация и сериозно нарушение” на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. „Ако информацията за теста на водородна бомба от Северна Корея се окаже вярна, това би било опасно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и провокация, която осъждам без колебание“, написа Хамън в Туитър.

Смята се че Северна Корея разполага с три вида оперативни балистични ракети, с максимален обхват от 800 мили (1300 км). Това е достатъчно, за да удари цели в Южна Корея и Япония, включително американските военни бази в двете страни.

Има подозрения и че Северът разработва два вида ракети с далечен обсег, които биха могли да ударят цели на територията на Гуам и в Аляска и Хавай.

Експерти подозират, че КНДР вече разполага с около 10 ядрени бомби.

Съединените щати и техните съюзници се тревожат за ядрените опити на Северна Корея, защото всеки нов тест води страната една крачка по-близо до усъвършенстването на ядрения й арсенал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: