Last news in Fakti

6 Януари, 2016 11:46 1 518 0

ДАЕШ заплаши да разруши затвори в Саудитска Арабия

  • ислямска държава-
  • даеш-
  • саудитска арабия-
  • ал кайда-
  • затвори-
  • шиити-
  • сунити

Въпреки че Ислямска държава и Ал Кайда са съперници, и двете групировки са обединени от омразата си към Кралството

Ислямска държава заплаши да унищожи затворите в Саудитска Арабия, в които има джихадисти, след екзекуцията на 47 души, сред които 43-ма бойци от Ал Кайда в Рияд, съобщава Ройтерс.

Екстремистката групировка, която пое отговорност за няколко атентата в кралството и започна операции в съседен Йемен, открои затворите „Ал Хайр“ и „Тарфия“, в които лежат многобройни лишени от свобода поддръжници на Ислямска държава и Ал Кайда.

„Ислямска държава“ винаги се стреми да освобождава затворници, но ние смятаме, че проблемите на затворниците няма да бъдат разрешени, освен с ликвидирането на властта на тираните, а след това и с разрушаването на техните затвори и изравняването им със земята“, казва се в изявлението на ДАЕШ, публикувано в Интернет във вторник.

Поддръжник на Ислямска държава се самоуби с кола-бомба в контролно-пропускателен пункт край затвора "Ал Хайр" близо Рияд през юли.

Въпреки че Ислямска държава и Ал Кайда са съперници, които се противопоставят един на друг по идеологически причини, и двете групировки са обединени от омразата си към Саудитска Арабия, която ги обяви за терористични групировки и затвори хиляди техни поддръжници.

Ислямска държава е поела отговорност за серия от бомбени атентати и стрелби в Саудитска Арабия след ноември 2014 г., при които загинаха повече от 50 души, повечето от които шиити, но и над 15 души от силите за сигурност.

Ал Кайда на Арабския полуостров през декември заплаши да "пролее кръвта на войниците на Ал Сауд", ако нейните членове бъдат екзекутирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА