Last news in Fakti

7 Януари, 2016 08:19 936 0

ООН готви нови санкции за КНДР

  • оон-
  • санкции-
  • кндр

Причината е новината за тест на водородна бомба в страната

Съветът за сигурност на ООН обяви, че незабавно ще започне работа по изготвянето на нови мерки срещу Северна Корея, властите в която обявиха, че са извършили опит с водородна бомба, съобщи Би Би Си.

Съветът определи тестоветe „като ясна заплаха за международния мир и сигурност, която продължава да съществува“. Това е четвърти ядрен опит на КНДР от 2000 г. насам, но първи такъв на водородна бомба.

В САЩ незабавно събраха експерти, които да анализират евентуалния ядрен взрив. Говорителят на Белия дом Джон Ърнест заяви, че първоначалният анализ не съответства на твърденията за успешен взрив на ядрена бомба.

Все пак САЩ, Япония и Южна Корея призоваха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН, веднага след новината за ядрения опит.

„Членовете на организацията и преди са обявявали готовността си да вземат допълнителни мерки при евентуални нови ядрени опити на КНДР. В съответствие с този ангажимент и тежестта на нарушението, Съветът за сигурност ще започне да работи по тези мерки в нова резолюция“, заяви председателят на Съвета за сигурност на организацията Елбио Росели.

Посланиците на Русия и Япония одобриха решението, подчертавайки че действията на КНДР са стигнали прекалено далеч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: