Last news in Fakti

17 Януари, 2016 11:05 1 051 0

ЕС вади 300 имена от черния списък за Иран

  • ес-
  • 300-
  • иран

Очакват се големи постъпления от иранския пазар

През тази нощ Европейският съюз започна процеса по вдигането на санкциите срещу Иран. Санкциите бяха наложени от организацията над страната през 2012 г., заради нейната ядрена програма, припомня „Ройтерс“.

Вдигането на санкциите значи, че европейските граждани и фирми отново ще имат право да търгуват с петрол, газ и нефтохимикали с Иран. Те също така ще могат да поддържат бизнес с транспортния  и финансов сектор на страната. Иранските банки ще могат да се върнат в системата за транзакции СУИФТ, което е ключово за съживяването на външната търговия на страната.

Официално лице обяви, че ЕС ще изключи около 300 имена от иранския черен списък. Общо около 550 имена ще отпаднат от списъците на ЕС, САЩ и ООН.

Все пак някои рестрикции няма да бъдат свалени. В това число влиза ембаргото над оръжия и балистични ракети, както и някои стоки, които изискват специално разрешение, преди да бъдат изнасяни. Ще останат и ограниченията, които ЕС наложи над Иран за злоупотреба с правата на човека. Те не са част от споразумението за ядрената програма на страната. Очаква се повторното отваряне на иранския пазар да открие големи възможности за европейските търговци и компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: