17 Януари, 2016 09:59 1 244 0

Иран отваря нова страница в отношенията си със света

  • хасан рохани-
  • иран-
  • света

Според иранският президент Хасан Рoхани настъпва повратен момент за икономиката на страната

Иран отвори нова страница в своите взаимоотношения със света. Това бе заявено от иранския президент Хасан Рохани, часове след новината за свалянето на международните санкции срещу неговата страна, съобщи Би Би Си.

Късно снощи Международната организация за атомна енергия обяви, че в Иран са изпълнили своите ангажименти по споразумението за ядрената програма на страната, подписано през юли и препоръча сваляне на санкциите срещу страната.

Според Рохани решението не е било негативно, за която и да е страна. Повечето западни сили приветстваха новината. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обаче продължава да твърди, че в Техеран искат да се сдобият с атомна бомба.

„Без подходяща реакция на всяко нарушение, в Иран ще осъзнаят, че могат да продължат да развиват ядрено оръжие и да дестабилизират района“, заяви Нетаняху.

„Ние иранците дадохме нашия знак за приятелство към света. Ние загърбихме враждебността и подозрението, отваряйки нова страна в отношенията си със света“, заяви Рохани.

Той добави, че вдигането на санкциите е повратна точка за икономиката на Иран. Според него страната трябва да е по-малко зависима от своите приходи от петрол. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че тази сделка може да поправи път за мирния процес в Близкия Изток. Според Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини споразумението ще подобри регионалните и международните мир и сигурност. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА