Last news in Fakti

21 Януари, 2016 12:14 1 914 0

Китай дрънка оръжие срещу Тайван

  • китай-
  • армия-
  • тайван

САЩ е ключов съюзник за Тайван и гласува бюджет от $23 млн. за защита на острова от Китай, който го смята за своя отделила се провинция

Китай дрънка оръжие срещу Тайван - 1
Снимка: АП/БТА

Китай проведе провокативни военни учения в близост до остров Тайван, съобщи Ройтерс.
Бойна част е провела демонстративни стрелби и дебаркиране на войници и бойна техника. Това съобщи китайската държавна телевизия. Маневрите стават дни след като кандидатът на основната опозиционна партия в Тайван Цай Ин-уен  спечели вота за държавен глава.

31 армия, разположена в китайския град Сянмън, е била вдигната под тревога. От излъчените кадри се вижда как дебаркират войски и се провеждат учебни стрелби.
След като Цай Ин-уен и водената от нея Демократическа прогресивна партия спечелиха проведените миналата събота президентски и парламентарни избори на Тайван, Китай даде ясен сигнал, че е готов да защитава суверенитета на страната.

От своя страна Цай дипломатично подчерта подкрепата си за запазване на мира с Пекин.
Китайската армия, която е най-многобройната в света, миналия септември проведе военни учения в Тайванския пролив. От своя страна Тайпе предупреди, че Пекин изгражда два нови самолетоносача, които биха нарушили равновесието на силите в региона. САЩ е ключов съюзник за Тайван и гласува бюджет от $23 млн. за защита на острова от Китай, който го смята за своя отделила се провинция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА