Last news in Fakti

26 Януари, 2016 12:59 2 488 5

Лавров обвини България за спрения Южен поток

  • сергей лавров-
  • русия-
  • българия

Външният министър на Русия заяви, че неговата страна не е инициирала намаляването на търговското, икономическото и всяко друго сътрудничество с България

„Русия никога не е инициирала намаляването на търговското, икономическото и всяко друго сътрудничество с България.“ Това бе заявено от руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според Лавров украинския транзит на газ е ненадежден и ЕС трябва да обезпечи преките доставки на руски въглеводороди. Лавров смята, че директният достъп на руски газ до ЕС е необходимост, която се споделя от всички.

„Ние не можем да чакаме промяна на настроението на Брюксел спрямо „Южен поток“ и започнахме да търсим алтернативи. Както българският премиер Бойко Борисов призна, „Южен поток“ не се строи, заради нежеланието на Брюксел. Все по-често виждаме как страни - членки започват да недоволстват от действията на Европейската комисия, които се извършват без тяхно съгласие“, заяви Лавров.

Той подчерта, че Русия и България са „тясно свързани културно и исторически“. „Срамно е когато някои политици, гонейки краткосрочните си цели, са готови да разрушат всичко това и да го принесат в жертва на стремежи, които са продиктувани от чужбина. Възнамеряваме да разширим броя на българските студенти, които учат в Русия, в това число и на търговска основа. Това показва, че руското образование се радва на добра репутация в света“, допълни Лавров.

Според руския външен министър Москва няма интерес от отслабването на ЕС и от появяването на пукнатини, които да предизвикат разпадането му. По негови думи Русия иска обединен и силен Европейски съюз, с който да работи в областта на икономиката и всякакви други въпроси.

„Ние отбелязваме продължаващата неконструктивна и опасна линия по отношение на Русия, включително укрепването на военния потенциал на НАТО в близост до нашите граници и създаването на европейски и азиатски сегменти на системата за противоракетна отбрана на САЩ“, заяви Лавров.

Според него е възможно министерската среща на Нормандската четворка да се състои на 8-ми февруари. Той заяви, че Русия е добре защитена от присъствието на Ислямска държава на своя територия. Според Лавров Украйна вижда западните санкции като разрешение да не спазва договореностите от Минск. Той подчерта, че сирийският президент Башар Асад не е искал убежище от Русия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    0 0 Отговор
    Ние не просто сме свързани, ние още сме завързани на енергийен синджир.
  • 2 Гостенин

    0 0 Отговор
    Дааа,Русия никога не е иницииала намалявнето на всякакво сътрудничество с България,Русия иска обединен и силен Евросъюз...Бла,бла,бла....Ами нали ни продавате най скъпия газ в света бе Г-н Лавров ,как тъй ще инициирате намалане на сътрудничството....Разединеният и слаб Евросъюз иска да купува газ от алтернативни доставчициии....А Г-н Лавров се надява,че ако стане обединен и силен,ще купува само руски навярно?!....Срамно е когато българските политици,жертват България ,в името на интереси ,продиктувани от чужбина....Ако са продиктувани от правилната чужбина обаче-може,нали Г-н Лавров?!....И накрая-как мислите да увеличите боя на българските студентив Русия,Г-н Лавров? Може би с помщта на армията?!....
  • 3 FR V

    0 0 Отговор
    Цифрите говорят друго.Русия ни продава горива за 5 милиарда долара и купува от нас стоки за 0,7 милиарда.
    Т.е. 7 пъти по-малко.Това ако не е нарочно и умишлено здраве му кажи!
    Интересно защо нашите студенти учат на други места, а не в "братската" страна.Колко лесно се вербуват руски агенти като им предложиш безплатно образование.
    Търсят се на всяка цена троянски коне в ЕС. И понеже няма желаещи се пробват с Гърция,България и Сърбия.

    Коментиран от #5

  • 4 Bobi Mihailov

    0 0 Отговор
    А ние защо увеличаваме допълнително цената на газа с неприсъщни разходи, като сме такива умници. При тези ниски количества, които консумираме ще са такива цените. Вижте за какви обеми говорят Турция. Я да си увеличим 2-3пъти консумацията (особено за индустрията) и тогава да се мотивираме за цени. Разбира се трябва да се постави този въпрос на правителствено ниво а не по медиите да се разменят упреци за да сме уж интересни.
  • 5 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "FR V":

    Отрицателното търговско салдо не е политически акт! България има отрицателно търговско салдо с всички. Ние внасяме и нищо не произвеждаме. Когато нямаш конкурентен продукти не продаваш - просто е!
    В нашата история има само един случай на политически акт за промяна на търговското салдо и то бе заслуга на Бай Тошо.
    Накара Руснаците да купуват с подчертавам, партийно решение м/у тогавашния СССР и НРБ да купуват безполезните ни компютри Правец 8, 16 и техните "М" версии!
    Не можеш да искаш да имаш износ когато си неконкурентен !!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания