Last news in Fakti

4 Февруари, 2016 07:30 1 143 0

Крастава жаба заплашва биоразнообразието на Мадагаскар

  • крастава жаба-
  • мадагаскар-
  • заплаха-
  • биоразнообразие

Зоолози призовават за бързо изтребване на земноводното, чиято огромна популация застрашава уникални животински видове

Биоразнообразието на остров Мадагаскар е под сериозна заплаха заради опасен вид жаба, предупреждават учени. Специалистите апелират за изтребване на азиатската крастава жаба (Duttaphrynus melanostictus), чиято популация рязко е нараснала в последните години, сочи доклад, публикуван в The Guardian.

Земноводното живее дълго и може да снесе до 40,000 яйца годишно. Статистиката показва, че от 2007 година насам с невероятна скорост са се развъдили над четири милиона индивида. Нещо повече - ареалът им на острова се разширява с два километра на всеки дванадесет месеца.

Жабата, пренесена случайно от Азия чрез товарни контейнери, е силно токсична и застрашава живота на уникални видове птици, бозайници и змии, тъй като те често се хранят с нея. Отровата, която е произведена в тялото ѝ води до спиране на сърдечната дейност.

Единственото решение на проблема е пълното изтребване на азиатската крастава жаба, защото евентуален контрол над разпространението ѝ не би бил възможен заради бързите темпове на развъждане, предупреждават учените.

Местните жители на Мадагаскар също не са в безопасност, тъй като вече са засечени няколко смъртни случая и сред хората в Лаос, където е първоначалното местообитание на земноводното. Основната причина за това е, че жабите са огромен деликатес на островната държава и са консумирани ежедневно.

Мадагаскар е едно от местата в света, където биоразнообразието е най-голямо. Множество от животинските видове там са ендемични (т.е не се срещат никъде другаде по света). Пример за подобен представител на фауната е лемурът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА