Last news in Fakti

4 Февруари, 2016 16:39 880 0

Тиха политическа победа за Макри в Аржентина

  • маурисио макри-
  • аржентина-
  • политика-
  • разцепление-
  • фронт за победа

Аржентинските перонисти се разцепиха, давайки тласък на промените, които предвиждат новите управляващи

Основната опозиционна партия в Аржентина претърпя разцепление в сряда, след като десетина нейни депутата напуснаха, съобщиха партийни лидери, цитирани от Ройтес. Това ще даде тласък на надеждите на новоизбрания президент Маурисио Макри да прокара законодателната си програма пред Конгреса.

Разцеплението сред редиците на "Фронт за победа" на бившия президент на страната Кристина Фернандес де Киршнер, бе потвърдено от партийните лидери след среща в столицата Буенос Айрес.

Разделението изважда на показ вътрешнопартийните разногласия за възстановяването на партията след изборното поражение през ноември.

Хектор Рекалде, лидер на "Фронт за победа" в долната камара на Конгреса, заяви пред репортери, че "повече или по-малко от 10" депутата са напуснали партията. Това ще остави партията с 83 места в 257-местния парламент, което означава, че коалицията на президента Макри - "Да променим", която включва неговата партия „Републиканско предложение“, Радикалната партия и няколко независими, е на път да стане най-голямото малцинство в Конгреса.

След срещата, някои членове на "Фронт за победа" яростно осъдиха разцеплението. "Това е лоша новина за аржентинците", каза депутат Юлиана ди Тулио.

Разделението представлява значителна победа за Макри, който вече няма нужда да преговаря с "Фронт за победа", за да получи мнозинство в долната камара на Конгреса.

Сега той може да се обърне парламентаристите, свързани с нея, за да победи кандидатът за президент Серхио Маса, както и дисидентите перонисти, които ще останат в опозиция.

Промяната в Конгреса може да се окаже ключова за страната.

Може би най-голямото предизвикателство пред Макри тази година ще бъде осигуряването на подкрепа за евентуалната сделка с американските кредитори, които съдят страната за неплатен дълг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: