Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 16:15 1 168 0

Японски вулкан бълва огън и жупел

  • япония-
  • вулкан-
  • изригна-
  • сакураджима-
  • лава-
  • дим

Струи от лавата се издигнаха на десетки метри над кратера на Сакураджима

Вулканът Сакураджима, в южната част на Япония, изригна в петък, изпращайки облаци от гъст дим и подобни на светкавици отблясъци към небето, докато лава се стичаше по склоновете му, съобщава АП.

Кадри от камерите за наблюдение показват как гореща лава изригна на десетки метри височина над кратера. Над вулкана има гъста пелена от черен дим, съобщава ТАСС.

Метеорологичната агенция на Япония заяви, че вулканът, който се намира на южния остров Кюшу, близо до пристанищния град Кагошима, е изригнал около 19 часа местно време (12 часа българско време).

Не се съобщава за жертви или ранени, но влизането в зоната около вулкана е забранена.

Заради изригването, метеорологичната агенция вдигна нивото на тревога от втора на трета степен и предупреди жителите на кварталите, които се намират в близост до подножието на планината, че трябва да са готови да се евакуират.

На 50 км от вулкана се намира атомна електроцентрала, която продължава да работи, като персоналът й не е въвел специални мерки. 
 
Вулканът е един от най-активните в Япония. През изминалата година се регистрират множество леки изригвания, които се ограничават само до изхвърлянето на пепел. Последното голямо изригване на планината беше през септември. 

Японският архипелаг е разположен върху т.нар. тихоокеанския "огнен пръстен" и има повече от 100 вулкана. През 2014 г., изригването на връх Онтаке в централна Япония уби 57 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: