Last news in Fakti

13 Февруари, 2016 07:30 3 265 3

В Германия включиха термоядрен реактор с първата водородна плазма

  • германия-
  • термоядрен-
  • реактор-
  • водородна-
  • плазма

От четири кофи вода може да се добие толкова енергия, колкото от 40 тона въглища

В германската изследователска централа за ядрен синтез «Wendelstein 7-X» в Грайфсвалд бе създадена първата водородна плазма. За учените от Института по физика на плазмата “Макс Планк”(IPP) това бе началото на научен експеримент, с който искат да докажат, че съоръженията от тип стеларатор са подходящи за атомни централи, пише ДПА.

Стартът бе отпразнуван с федералния канцлер Ангела Меркел. Самата тя физик, включи термоядрения реактор с първата водородна плазма. Целта на научните изследвания е да може в бъдеще ядреният синтез – енергийният източник на слънцето и звездите – да се направи полезен и за хората на Земята.

Един ден щяло да е възможно да се добие от четири кофи вода толкова енергия, колкото от 40 тона въглища, разясни научният директор на IPP, Сибиле Гюнтер. Както обясни един от директорите на IPP, Роберт Волф, за около половин секунда при температура от няколко милиона градуса водородът се е превърнал в плазма, представляваща изключително фин, електрически зареден газ.

Според информация от Института по физика на плазмата “Макс Планк” ще трябва да минат няколко десетилетия, докато човекът ще може да ползва термоядрения синтез за производство на енергия.

Както обясни ръководителят на проекта Томас Клингер, учените, работещи по експеримента, вече са преминали при плазмите от хелий към водород, който е същинският предмет на изследванията. През декември 2015 година без получена първата плазма от хелий, с която бе даден старт на реактора. Този газ се превръща по-лесно от водорода в плазма. Институтът в Грайфсвалд, в който работят около 400 служители, е част от намиращия се Институт по физика на плазмата “Макс Планк” в баварското градче Гархинг, близо до Мюнхен. Там също се работи по разработката на ядрен реактор на основата на термоядрен синтез. По информация на IPP струващият около един милиард евро експеримент Wendelstein 7-X е най-голямото в света съоръжение за термоядрен синтез от типа стеларатор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опел

    1 0 Отговор
    Това е нищо! С хакнатите чертежи дръпнатите братя каква плазма произведоха и я задържаха 100 секунди стабилна.
  • 2 onq s konq

    2 1 Отговор
    Дори и така да е,остава да си обясниш как се "хакват" материалите и оборудването.И капиталовите вложения и специалистите стествено!
  • 3 КуКу

    0 0 Отговор
    Аха, 4 кофи вода. Ся освен да питам за кофи с какъв обем става въпрос и с каква вода. Мека, твърда, или 40 градусова пещерска гроздова. Общо взето статията е написана, или преведена като за простаци.
Новини по държави: