Last news in Fakti

29 Февруари, 2016 12:05 863 0

Казахстан се готви за парламентарни избори

  • казахстан-
  • парламентарни избори-
  • асамблея на народа-
  • депутати-
  • избирателна секция-
  • избирателна секция

Те ще се проведат на 20 март тази година

Казахстан се готви за парламентарни избори - 1

В началото на тази година много депутати от Меджлиса на Парламента на Република Казахстан излязоха с инициатива да се проведат предсрочни парламентарни избори. Народът и ръководството на страната подкрепиха тази инициатива.

Изборите са насрочени за 20 март 2016 година.

В съответствие със Закона за изборите различните политически партии имат право да издигат кандидат - депутати в Меджлиса по партийни списъци, а Съветът на Асамблеята може да издига кандидатури от Асамблеята на народа на Казахстан.

За да бъде избран за депутат в Меджлиса, гражданинът трябва да отговаря на изисквания, установени в Конституцията на Република Казахстан:

Според разпоредбите на Основния закон на страната, за депутат в Меджлиса може да бъде избирано лице, навършило 25-годишна възраст, гражданин на Република Казахстан и постоянно пребиваващ на територията на страната през последните десет години. Нямат право да бъдат избирани граждани, признати от съда за недееспособни, и подсъдими.
Асамблеята на народа на Казахстан вече представи списък с кандидат - депутати. Това са Саутбек Абдрахманов, Владимир Божко, Наталия Жумадилдаева, Роман Ким, Нарине Микаелян, Ахмед Мурадов, Шаймардан Нурумов, Юрий Тимошченко и Шакир Хахазов.

В сградата на посолството на Казахстан в София (ул.Галичица, 38) ще бъде открита избирателна секция, в която гражданите на Казахстан могат да упражнят избирателното си право.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА