Last news in Fakti

1 Март, 2016 11:47 10 889 8

Турската противоракетна отбрана – объркване в редиците

  • турция-
  • пво-
  • защита-
  • отбрана-
  • объркване-
  • противоракетна-
  • китай-
  • нато

Може ли Турция да разчита на собствено производство?

Турската противоракетна отбрана – объркване в редиците - 1
Снимка: БТА/ AP

През 2013 година Турция избра китайска компания за изграждането на системата за противоракетна отбрана на страната. Преди няколко месеца, обаче, бе даден заден ход и в надпреварата се намесиха два местни производителя.

В. „Хюриет“ пише, че цари „объркване“ по отношение на поръчката, защото няма яснота дали Анкара ще заложи на местна компания, натовска такава или на страна като Китай. А на фона на конфликта в Сирия и отношенията с Русия, то отговор трябва да бъде получен възможно най-скоро.

През септември 2013 година китайският производител на отбранителна техника CPMIEC предложи решение, възлизащо на $3.44 милиарда. Под натиска на САЩ и НАТО, обаче, Турция започна паралелни преговори с американски („Локхийд Мартин“) и европейски производители („Eurosam”).

През ноември 2015 година Анкара отново промени курса, отменяйки „лудата надпревара“ между горепосочените. Турските власти изразиха оптимизъм, че турските компании „Аселсан“ и „Рокетсан“ могат да изпълнят поръчката.

През миналата Исмаил Демир, високопоставен служител в отбраната, заговори за компромисен вариант – Турция да изгради собствени системи за противоракетна отбрана в сътрудничество с чужда компания.

Съществува и друга опция – да бъде изградена мобилна ПВО система. „Тя може да бъде опция в момент, в който се чувстваме застрашени“, заяви друг високопоставен служител.

Мобилната система MEADS, която трябва да замени „Пейтриът“, е временно решение, защото изграждането на системата за защита от турски компании може да отнеме 10 години.

Анализатори споделят, че въпросът за противоракетна защита е изключително актуален заради конфликта по оста Москва – Анкара. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    3 0 Отговор
    Ще е като новия им танк Алтай- още непроизведен, а вече остарял.

    Коментиран от #2

  • 2 Uuups

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Всъщност, няма как да не е остарял - в крайна сметка държави като турция са изключително изостанали във въоръжението си!
    Те нямат потенциала да разработват съвременни оръжейни системи.
    Да правиш ракети не е като да правиш тофаш!!!

    Коментиран от #8

  • 3 Гост

    3 0 Отговор
    Там където религията е водеща, няма как да има силна наука!

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Уж искат да ни помагат в опазването на небето ни, а не можели и тяхното да си опазят, дано в следващия парламент влязат и умни хора и да отменят тази глупост
  • 5 минчо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    точно така .............ако зависи от мен бих зазидал границата ни с турция от краи до краи
  • 6 123455

    0 2 Отговор
    Демокрацията налагана от американците е най новият модел за властване над хората/новото робство/.
    Ето сега ни занимават пак с Турция и щем - не щем го четем.
    Вчера по К1 пак стигнаха до извода,че не е имало 500 години робство и ное като го чуем 500 пъти ,вземем че го повярваме.
    Промиват ни мозъците и съвсем демократично ни показват как да мислим,работим,кой ни е приятел...........
  • 7 ДЕЛТА

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРИНА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕДЕ !!! ТУРЦИТЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТ И БОЙНИ ХЕЛИКОПТЕРИ , СТЕЛТ КОРВЕТИ И ПРЕЦИЗНИ ЛАЗЕРНО УПРАВЛЯЕМИ РАКЕТИ И БОМБИ .СТРОЯТ СИ И ПОДВОДНИЦИ И ДР. ТУРЦИЯ Е В Г 20 НАЙ- РАЗВИТИТЕ 20 СТРАНИ В СВЕТА !!! НО БЪЛГАРИНА НЕ ВЪЗПРИЕМА РЕАЛНОСТА !!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: