Last news in Fakti

1 Март, 2016 20:07 3 042 2

Осама бин Ладен оставил милиони долари за джихад

  • осама бин ладен-
  • завещание-
  • ал кайда-
  • джихад-
  • сащ

САЩ разсекрети завещанието и повече от 100 документа, иззети при операцията по залавянето на бившия лидер на Ал Кайда

Осама бин Ладен е оставил след смъртта си лично богатство от около 29 милиона долара. Той е искал по-голямата част от него да бъде дарено за „джихад, в името на Аллах“. Това показва негово завещание, цитирано от Ройтерс.

Завещанието е намерено сред стотици документи, иззети по време на американската операция през май 2011 година, при която беше убит и самия бин Ладен в убежището му в Аботабад, Пакистан.

Покойният лидер на Ал Кайда планирал да се раздели богатството си сред своите близки, но искал по-голямата част от парите да бъдат похарчени за "джихад, в името на Аллах" от екстремистката терористична мрежа, отговорна за атентата на 11 септември 2001 г. Той наредил на своето семейство да "се подчинява на волята ми".

"Надявам се моите братя, сестри и лели да се подчинят на волята ми и да похарчат парите, които оставих в Судан, за джихада в името на Аллах", се казва в завещанието.

В друго писмо, той моли баща си да се грижи за съпругата и децата му в случай, че умре. Това ясно показва, че заплахата от внезапна смърт е била в ума му години преди фаталното нападение в Пакистан.

В един от документите, написан на ръка в края на 90-те години, бин Ладен посочва, че 1 процент от 29-те милиона, които имал в Судан, трябва да отиде при Махфуз Улд Уалид, командир от Ал Каида. "Той вече получи 20-30 хиляди долара от тях, продължава Бин Ладен. Обещах да го наградя, ако успее да измъкне парите от суданското правителство."

Бин Ладен живее в Судан пет години като официален гост, докато не е помолен да напусне през май 1996 г. от тогавашното правителство под натиска на САЩ.

Ройтерс и телевизия Ей Би Си са получили ексклузивен достъп до документите, преведени от арабски на английски и разсекретени от разузнавателните агенции на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 2 Отговор
    Голяма работа, те американците пукат милиарди за геноцид над арабите, ся осама с 29 милиона щял да прави джихад срещу християните! Не може ни уплаши!
  • 2 Бай Коста

    0 2 Отговор
    Човек оставя най-много на любимото си дете.