Last news in Fakti

4 Март, 2016 14:30 2 375 3

Немската дипломация засилва натиска върху Турция

  • турция-
  • нато-
  • германия-
  • натиск-
  • флотилия-
  • бежанци-
  • трафик

Берлин иска Анкара да се съгласи военноморските сили на алианса да се разгърнат за наблюдение на турското крайбрежие

Немската дипломация засилва натиска върху Турция - 1
Снимка: Wikipedia

Немската дипломация, подкрепяна от европейските съюзници в НАТО и САЩ, засилва натиска върху Турция. Берлин иска Анкара да се съгласи военноморските сили на алианса да се разгърнат за наблюдение на турското крайбрежие, за борба с трафикантите на бежанци и за спиране на потока от бежанци, пише френският в. "Монд".

Тази операция вече три седмици се обсъжда , но не може да започне. Кръгът от пълномощия бе окончателно определен още миналата седмица, но Турция продължава да предявява нови възражения. Сред спорните въпроси са – радиусът на действие на флотилията, връщането на бежанците и ролята на гръцките военноморски сили.

Ако Атина напълно предостави на НАТО достъп до своите териториални води, то Анкара не приема самия принцип за глобално споразумение, отбелязва вестникът. Още повече, че по време на среща на посланиците на страните от НАТО на 2 март представителят на Турция опроверга изявленията за това, че неговата страна блокира действията на мисията, а говорителя на турското външно министерство ги определи като „абсурдни, неотговарящи на действителността и изфабрикувани“.

Освен това Турция и Германия опровергаха съобщението, че немският командващ флотилията на НАТО, контраадмирал Йорг Клайн е пристигнал в Анкара за обсъждане границите на операцията. Както е заявил дипломатически източник за в. "Монд" Меркел, която иска не само конкретни, но и символно значими решения, би искала да регулира този проблем до началото на срещата на върха ЕС - Турция на 7 март. Идеалният за нея сценарий: подбрани от флотилията мигранти се връщат в Турция и тя се съгласява да ги приеме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    2 2 Отговор
    Германците гледат да скарат Гърция и Турция май?Те имат спор около шесте мили,и ако там възникне конфликт неминуемо ще започне военен конфликт.Колко по лесно е НАТО да патролира по крайбрежието на Африка откъдето излизат лодките с мигрантите,отколкото да ги гонят по турското и гръцкото крайбрежия особено гръцкото с толкова много острови.По този начин няма да има и загинали в морето хора.Меркел да помисли малко да не се впуска да създава нов конфликт на балканите.
  • 2 гост

    2 2 Отговор
    Абе както и да се мислят нещата няма да се постигне консенсус, просто интересите на всички са разнопосочни. Турците вече си вкараха автогол, сега се опитват да продължават твърдата си линия обаче няма да бъдат подкрепени от съюзниците си от НАТО. В крайна сметка всички ще се отдръпнат от Турция щото Ердоганя се прави на голям тарикат, и ще я оставят да се оправя сама с Русия, а руснаците направо ще ги прегазят.
  • 3 Някой

    2 2 Отговор
    Фесунгерите нямат интерес да се спре емигрантския поток за това си измислят глупави оправдания.Щом Гърция може да допусне кораби в свои води защо Турция да не може?
    В салучая ЕС трябва да наложи санкции на Турция и неоосманиста Ердоган ще клекне.Турчина трябва да усети твърдата ръка на Европа а не меки брюкселски китки.
Новини по държави: