Last news in Fakti

4 Март, 2016 08:00 1 675 2

Разковничето е договорка на ЕС с Турция

  • андрей ковачев-
  • разковничето-
  • договорка-
  • ес-
  • турция-
  • гърция
Разковничето е договорка  на ЕС с Турция - 1

Разковничето за пътя на мигрантите е договорка между ЕС и Турция. Това заяви в интервю евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

В Гърция положението с имигрантите е изключително тежко, в Македония има напрежение по границата, от Турция също не е изключено засилване на миграционния натиск. Има ли опасност от бежанска вълна в България?

Основните алтернативи на досегашния път на мигрантите са Албания или, разбира се, през България.  Основното обаче е дали ЕС ще успее на 7 март,  заедно с турската страна,  да затвори истинската външна европейска граница, която е турско – гръцката граница, откъдето минава основният поток в момента  на бежанци и дали турската страна ще се кооперира с ЕС достатъчно добре, за да може да връщаме тези хора, които идват от трафиканти, прехвърлени на гръцка територия или по гръцките острови. Ако ние не успеем там да спрем пробойната, то тези хора ще бъдат мотивирани да продължат да се опитват да стигат до европейска територия или територията на ЕС. Според мен, ние не би трябвало да искаме поотделно да се спасяваме и да затваряме вътре границите между страните на ЕС, а да засилим категорично външната граница, като помогнем и на Гърция. Защото по този начин помагаме и на самите себе си. Гръцко-турската граница е и европейска граница. Гръцкото правителство, разбира се,  трябва да сътрудничи в тази посока. Това е огромно предизвикателство пред всички нас. България също трябва да бъде готова и ние сме готови при положение, че част от мигрантите се пренасочат през България.

Т.е. Вие стоите зад това ЕС да има единна политика по отношение на бежанците...

Дори групи от държави няма как по-добре да се справят, отколкото ако го правим всички заедно.  Нужна е солидарна отговорност за опазване на външните граници на ЕС, като в момента говорим най-вече за турско – гръцката граница, която в по-голямата си част е и морска.  Там нашите европейски плавателни съдове трябва да могат да връщат имигрантите, които се опитват да преминат на гръцка територия. Много е важно с Турция да се разберем на 7 март, че не, както досега, при спасителните операции за мигранти в беда по море, ги  транспортираме до гръцки острови или до европейска територия, а те вече да бъдат връщани там, откъдето са тръгнали – на  турска територия. Това е много важно от различни гледни точки, включително и от психологическа гледна точка – да не се мотивират хора да стават жертва на трафиканти, които печелят от тяхното желание да стигнат до европейска територия и поставят на  риск живота им в надуваеми лодки и др. подобни. Тази пробойна на гръцко-турската граница по море трябва да бъде затворена. Но ние в България трябва да сме много внимателни и нашата българо –турска граница, която се пази добре, да се пази още по-добре. И да не се получи така, че да се измести вълната, ако ЕС започне да опазва по-добре турско-гръцката граница. Ние мисля, че сме показали в последните години и месеци, че българо – турска граница е добре пазена, но това всеки ден трябва да се затвърждава.

Смятате ли, че България има готовност за най-лошия сценарий?

Не знам кое е най-лошо, винаги има по-лошо. Лошото ще е, ако хиляди от тези хора се пренасочат и се опитат да минат през българските граници. И за това ние сме готови и трябва да бъдем готови за това и правителството, и МВР,  и МО, заедно с нашите партньори Фронтекс, както и подкрепата с техника от други страни –  членки на ЕС, Великобритания например, да се подготвяме за такъв лош сценарии. Като разбира се, се надяваме да не се стигне до там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иии

    3 0 Отговор
    гледах по ютюб кадри за бежанци ,как се държат с местните-УЖАС ,тези свине не заслужават и стотинка помощ --просто едни религиозни фанатици ,все млади мъже искат само пари и жени..ПАПЛАЧ..всички са един дол дрънки.Боклуци...
  • 2 Hunter Killer

    2 2 Отговор
    Истината е по-скоро в договорка с Русия - да си блокира южните граници, както тя си знае! Пълен блокаж на нашата и гръцката с турската граница - с гърците можем да се справим самостоятелно, стига да е налична европейска воля за това! Охрана на черноморското крайбрежие от наши и румънски морски и въздушни сили, и същата, но канска блокада на Егейско и Средиземно море от ЕС! Това последното англичани, французи, италианци и испанци могат да го свършат перфектно - имат модерни и флота, и авиация, както и сателитна поддръжка! Само воля е необходима и по-твърда ръка! Стига с т'ва бля-бля за човешки права! Който иска да му правят теманета - при "родата", Сауди "Х"араби, Куевйт и др. Другите - обратно на турският или африканския бряг, и да си се борят за правата! Европа се е борила точно 3-ри века и половина за тях (1640-1999 г.)! Реки от кръв са се ляли! Не става наготово!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове