Last news in Fakti

7 Март, 2016 08:31 1 607 1

ЕС затваря балканския път за бежанците

  • ес-
  • бежанци-
  • брюксел-
  • турция-
  • давутоглу-
  • балкански път

Финансова подкрепа за Гърция от 700 милиона евро?

ЕС затваря балканския път за бежанците - 1
Снимка: БТА/ AP

Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще разговарят в Брюксел с турския министър-председател Ахмет Давутоглу в опит да се ограничи бежанския поток към Европа. 

Турция трябва да се съгласи да приема обратно мигранти без регистрация за убежище. Това е втората среща на ЕС с Турция през последните три месеца. Брюксел обеща да отпусне на Турция 3 млрд. евро, за да спре бежанския поток на своя територия. 

Няколко дни преди срещата турският президент Реджеп Ердоган лансира ново предложение – на турско-сирийската граница, но на сирийска земя, с международна помощ да бъде създаден град за бежанци. Ердоган заяви, че този план е бил обсъден с президента на САЩ Барак Обама, но засега преговорите „не са донесли плодове“. 

Германският вестник „Ди Цайт“ нарече предложението „Призрачният град на Ердоган“.

След срещата с Турция ръководителите на ЕС отново ще се срещнат , за да обсъдят предложението на Европейската комисия за подкрепа на Гърция заради бежанската криза с до 700 милиона евро. 

Освен това европейските лидери искат да обявят т.нар. „Балкански път“ на нелегалните мигранти за затворен. ЕС смята сегашната криза за най-тежката от Втората световна война насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво бе

    0 0 Отговор
    Значи, на Турция, която рекетира Европа - 3 млрд., а на Гърция, която е член на ЕС - 700 млн.??? Турците ги пускат, гърците няма какво да ги правят - кой е по-на зор? И какво точно ще рече европейска солидарност и има ли почва в Европа? Нещо напоследък много се дъним...
Новини по държави: