Last news in Fakti

11 Март, 2016 09:08 1 777 5

Турция ще приеме обратно само 10 000 бежанци

  • турция-
  • волкан бозкър-
  • бежанци
Турция ще приеме обратно само 10 000 бежанци - 1

Турция ще приеме обратно само 10 000 бежанци. В сделката не влизат тези от тях, които вече се намират на гръцките острови и самата Гърция.

Това заяви Волкан Бозкър, министър по въпросите на Европейския съюз и главен преговарящ с Общността.

Неговото изказване идва дни след постигната след дълги преговори в Брюксел договорка между ЕС и Турция за уреждане на бежанската криза.

„Предложението на Турция за обратното приемане на ЕС няма да се прилага по отношение на съществуващите бежанци на гръцки острови“, предупреди ясно в изказване за Анадолската агенция Волкан Бозкър.

Неговите изказвания идват, след като лидерите на ЕС обсъдиха широк кръг от предложения от Турция за решаване на кризата с бежанците, сред които се предвиждаше връщането на всички незаконни мигранти, споделяне на тежестта от сирийските бежанци, въвеждане на безвизов режим на пътуване за турски граждани и ускоряване на процеса на присъединяване на Турция към Съюза.

Анкара няма да приеме Европа да отбира и избира квалифицирани работници от бежанците, а процесът ще се извършва в съответствие с методите на ООН, каза Бозкър.

Миналата година повече от 850 000 бежанци са пристигнали в Гърция от Турция по море, според Международната организация по миграция. През тази година те са почти 132 000.

Друго ключово предложение от Турция на срещата в понеделник между премиера Ахмет Давутоглу и ръководители на ЕС беше Брюксел да плати нови €3 млрд. По този начин анкара трябва да получи €6 млрд.

В Турция в момента се намират близо 3 млн. бежанци, повечето от тях сирийски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    1 1 Отговор
    600 хиляди на бежанец. Доста изгодна сделка!

    Коментиран от #3

  • 2 А стига

    2 0 Отговор
    Дори само това изказване е достатъчно доказателство, че комшиите направо искат да диктуват положението в цяла Европа и според мен е достатъчно, за да се прекратят в зародиш всякакви преговори за влизане на тази феодална държава в ЕС.
  • 3 Не е лошо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Zax":

    Предлагам да си вземем и ние по десетина бежанци и да си оправим положението, а и на внуците си. То като не може всички да сме трафиканти, поне имаме шанс и ние да ударим келепирче някакво от цялата работа...:)
  • 4 Morgoth

    2 0 Отговор
    Хора договорете се да подкрепите Русия и Асад (така и така те ще победят там и поне в началото Асад ще си остане президент), а в замяна той да си приеме обратно не 10 хиляди, а всички и да не изтрепе половината от тях.
    А на тези които твърдят, че са от Сирия само им кажете, че ще бъдат депортирани там и много бързо ще се разбере от къде в действителност са.

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Ама лошото е, че по последнии данни буквално куцо, кьораво и сакато бяга от американската демокрация и просперитет в близкия изток и само 10% са сирийците! Асад колкото и да си прибере, в европа пак ще останат милиони!
Новини по държави: