14 Март, 2016 12:00 1 758 0

В центъра на мишената - Турция

  • турция-
  • мишена-
  • атентат-
  • терористи-
  • пкк-
  • ислямска държава

От ценен мост между Изтока и Запада Турция се превърна в сцена на различни терористични групи

В центъра на мишената - Турция - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Въпреки предупрежденията на САЩ и разузнаването, Турция не може да удържи вълната от тероризъм, пише в. „Ла Стампа“. Ислямският тероризъм, марксистко-ленинските групировки, но преди всичко ПКК. Засега главните заподозрени за вчерашния атентат са „Соколите на Кюрдистан“, най-подривното поделение на ПКК, което става все по-независимо и не признава моралното ръководство на Абдула Юджалан. И главното – те са против всякакви преговори с турската държава за правата на малцинствата. За тях единственото решение е въоръжената борба. Според в. „Ла Стампа“ не е изключено вчерашния терористичен акт да е отговор на решението на президента Ердоган да приложи твърда тактика към тази организация.

Вторият главен заподозрян е „Ислямска държава“, към която Анкара през последните седмици предприема все по-твърди крачки, след като международната общност я обвинява в недвусмислени отношения с халифата.

Малко по-вероятно е към вчерашния терористичен акт да е съпричастна „Революционната народно-освободителна партия (DHKP-C)“. След период на относително мълчание през последните три години те се върнаха към активна въоръжена борба.

Според в. „Ла Стампа“ може с увереност да се каже, че Турция, която някога бе ценен мост между Изтока и Запада се превърна в сцена на различни терористични групи и не е в състояние да гарантира безопасността нито вътре в страната, нито по нейните граници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: