Last news in Fakti

16 Март, 2016 13:12, обновена 16 Март, 2016 17:05 2 310 4

На 6 април продължава делото срещу Цветан Василев в Белград

  • цветан василев-
  • съд-
  • белград-
  • ктб-
  • екстрадиция

Банкерът е поискал сръбско гражданство в опит да се спаси от съдебното дело в България

На 6 април продължава делото срещу Цветан Василев в Белград - 1

Банкерът Цветан Василев пристигна в съда в сръбската столица Белград с охрана. Делото срещу банкера ще продължи на 6 април. Защитата на Цветан Василев е поискала да предостави допълнителни доказателства.

„Очаквам справедливост, винаги съм залагал и работил за това”, отговори мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев на въпрос на bTV какво очаква той от съда. Други въпроси на журналисти останаха без отговор, като мажоритарният собственик на КТБ каза, че ще коментира след изслушването.

На излизане от съда Цветан Василев отново избягна въпроса за това защо се крие в Сърбия. Банкерът беглец заяви пред Канал 3, че КТБ била "нападната" и окачестви атаката като "рейдърска". Цветан Василев предпочете да избяга от камерите и въпросите на българските журналисти. Екс-банкерът не пое вина и насочи обвиненията си към прокуратурата, по чието искане стартира и делото му за екстрадиция в западната ни съседка.

Той се яви днес пред Висшия съд в Белград, за да изложи мотивите си по отношение на искането да бъде екстрадиран в България. Делото му за екстрадиция трябваше да се проведе още миналия месец, но Цветан Василев не се яви в съда заради грип.

Българските власти настояват банкера да бъде доведен в София, за да отговаря по обвинения за фалита на КТБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече е сезирал европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие. Каквото и да реши съдът в Сърбия обаче, крайната дума за съдбата на банкера ще има сръбският министър на правосъдието.

Сърбия е изправена пред парламентарни избори следващия месец. Това ще забави допълнително екстрадирането на банкера.

Преди повече от година и половина Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, научи БНТ от свои източници в Белград. Официален Белград, обаче, е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

Сръбски журналисти спекулират, че бившият управител на КТБ е поискал сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яна

    0 0 Отговор
    Иска убежище, ала нали пък Прокоратурата иска екстрадиране!
  • 2 Пампи

    0 0 Отговор
    Никакво политическо убежище за този долен крадец, в противен случай Сърбия ще види членство в ЕС на кукуво лято. Да го екстрадират час по-скоро в България, за да бъде съден най-сетне.
  • 3 Рон

    0 0 Отговор
    Пак крои някакви схеми. Не е ли крайно време нашата мила прокуратура да вземе някакви по-сериозни мерки и да го измъкне за ушите от Сърбия?
  • 4 Немо

    0 0 Отговор
    Хайде да го екстрадират този мошеник вече.
Новини по държави: