Last news in Fakti

31 Март, 2016 09:52 881 3

Барак Обама призова за намаляване на ядрения арсенал на САЩ и Русия

  • ядрен арсенал-
  • барак обама-
  • ядрено оръжие-
  • среща за ядрена сигурност-
  • сащ-
  • русия

В четвъртък и петък във Вашингтон се провежда Среща за ядрена сигурност

Барак Обама призова за намаляване на ядрения арсенал на САЩ и Русия - 1
Снимка АП/БТА

От всички заплахи за глобалната сигурност и мира, най-опасната е разпространението и потенциалното използване на ядрени оръжия. Ето защо, преди седем години в Прага, аз призовах Съединените щати да спрат разпространението на ядрени оръжия и да се стремят към свят без тях. Тази визия се основава на политиките на президенти преди мен, демократи и републиканци, включително Роналд Рейгън, който каза, че "ние се стремим към тоталното елиминиране на ядрените оръжия от лицето на Земята един ден." Така започна своето обръщение, публикувано от вестник "Вашингтон поуст", президентът на САЩ Барак Обама преди Среща за ядрена сигурност.

Представители на 52 държави, както и на Интерпол, ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ЕС, се събират днес във Вашингтон за двудневната конференция, организирана от американския държавен глава.

В своята статия Обама призова Вашингтон и Москва да проведат разговори по въпроса за намаляване на ядрените сили.

Според Обама, въпреки известния напредък, постигнат за намаляване на ядрените оръжия, все още има недовършена работа.

Той припомни, че в момента двете страни изпълняват подписания през 2011 година Договор за мерките по съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Изпълнението на договора ще означава, че „към 2018 година броят на американските и руски ядрени бойни глави в режим на бойна готовност ще се окаже най-малък от 50-те години на миналия век“, отбелязва Барак Обама.

В същото време той подчерта, че споделя виждането на военното ръководство на страната, че сегашният ядрен потенциал на САЩ „не е подходящ за неутрализиране на съвременните заплахи“.

„САЩ и Русия, които заедно разполагат с повече от 90% от ядрените оръжия в света, трябва да преговарят, с оглед по-нататъшното намаляване на нашите арсенали“, убеден е президентът.

"Дори и сега, когато САЩ поддържа безопасен, сигурен и ефективен ядрен арсенал, с който да възпре всеки противник и да осигури сигурност на своите съюзници, аз намалявам броя и ролята на ядрените оръжия в националната ни стратегия за сигурност", обяви Обама.

Срещата за ядрена сигурност ще се проведе днес и утре във Вашингтон, но Русия отказа да участва в нея.

В изявление, Кремъл обясни отказа на руския президент да участва в срещата на върха с "липса на взаимодействие при предварителното проучване на въпросите и темите на срещата на върха."

За първи път ядреният форум включва специална сесия, посветена на реакцията на терористични нападения в градска среда, както и симулация за справяне със заплаха от непосредствен ядрен тероризъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 2 Отговор
    Да де, американците разполагат с разни морално и физически остарели ядрени оръжия и нямат нищо против да ги бракуват като се надяват руснаците да бракуват в замяна своите по-модерни оръжия.......айде нема нужда.
  • 2 Carfen

    1 0 Отговор
    Преди време някъде четох, че всички ядрени оръжия на света могат да унищожат планетата 200 пъти. И да ги съкратят, те и американците и руснаците имат по-нови и ефективни оръжия.
  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Без войни човечеството е в криза и не може да функционира , отделно планетата е пренаселена . А ядрените оръжия пречат на една нормална и мащабна световна война и рано или късно ще бъдат редуцирани до абсолютния минимум .