Last news in Fakti

24 Април, 2016 16:24, обновена 24 Април, 2016 21:48 1 366 2

Сърбия гласува на парламентарни избори

  • сърбия-
  • избори-
  • парламентарни избори

Ще се завърнат ли националистите в сръбския парламент?

Сърбия гласува на парламентарни избори - 1
Снимка АП/БТА

Завърши изборният ден в Сърбия, където днес се провеждат предсрочни парламентарни избори и редовни регионални избори.

Към 19:00 часа местно време (20:00 часа българско) избирателна активност е била 53,1%, съобщава сръбското радио Б92.

Председателят на Републиканската избирателна комисия Деян Джурджевич, обяви, че официално са били регистрирани само две нарушения. В град Вранье избирател е искал да изнесе празни бюлетини заедно със себе си, а в избирателната урна да постави предварително запълнени. В град Ягодина пиян мъж е успял да строши две избирателни урни.

Първите резултати от днешния вот се очаква да излязат около час след затварянето на избирателните секции (това стана в 20:00 часа местно време).

Републиканската избирателна комисия обяви, че крайните резултати трябва да бъдат обявени не по-късно от 28 април.

Според анализатори, днешните избори са най-сериозният тест за правителството на Александър Вучич.

Според някои вотът е своеобразен референдум за това дали страната трябва да се стреми към членство в ЕС.

Премиерът Александър Вучич преди време призова, чрез гласуването да се търси ясен мандат за продължаване на реформите, преди страната да може да се присъедини към ЕС.

Анкети сочат победа за неговата прогресивна партия, но растящото недоволството в страната заради позицията про-европейската позиция на Вучич ще върне ултранационалистическите партии в парламента.

Все повече сърби се противопоставят на членството на страната в Европейския блока и апелират към по-тесни връзки с Русия.

Очаква се радикалната партия на Воислав Шешел, чиято популярност се увеличи, след като бе оправдан от трибунала на ООН за военни престъпления в Хага по обвинения в престъпления срещу човечеството, да събере достатъчно гласове, за да заеме "полагащото" й се място в парламента.

Това е третите парламентарни избори в Сърбия за по-малко от четири години. Общо 6 771 497 регистрирани гласоподаватели имат право да пуснат бюлетини днес за общо 20 листи с 3270 кандидати. Депутатските места в сръбския парламент са 250.

В ранния следобед избирателната активност в страната беше около 25% 

Очаква се избирателната активност в Сърбия да надхвърли 55 процента, според ЦеСИД.

Основни партии в днешните парламентарни избори:

Александър Вучич, Сръбската прогресивна партия (СПП), център-дясно

Основана през 2008 г., партията е на власт от 2012 г. Тя спечели пълно мнозинство преди две години, безпрецедентно събитие в кратката демократична история на Сърбия. Вучич иска да придвижи нещата за членство в ЕС, но същевременно да продължи да поддържа добри отношения с Русия.

Ивица Дачич, Социалистическата партия на Сърбия (СПС), ляво

Основана през 1990 година от Слободан Милошевич. Нейните основни цели са свързани с постигането на по-голяма социална справедливост, социално подпомагане и намирането на политическо решение за Косово.

Воислав Шешел, Сръбската радикална партия (СРП), ултра-националистическа

Основана през 1991 г., партията се противопоставя на членството в ЕС и подкрепя по-близък съюз с Русия. Тя се обявява за обединение на Сърбия с части от Босна и Хърватия, където сърбите са преобладаващо население.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 condeto

    1 1 Отговор
    Успех на братята сърби. Дано тези избори донесат демократична промяна и освобождение от зависимостите на миналото.
  • 2 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    сърбите ще го д..ат отново с този манталитет дето се правят на голяма работа без покритие.не им дойде акъла и повтарят нашите грешки от преди век .загубиха всичко дето техните политици им спечелиха за 150 години,но продължават надолу.шешел и никулич са волен сидеров и жорж ганчев в едно :)!
Новини по държави: