2 Май, 2016 22:28 6 707 2

16 години по-късно телата на двама алпинисти бяха открити

  • алпинисти-
  • хималаи-
  • тела-
  • замръзнали-
  • 16 години по-късно

Алекс Лоуи и Дейвид Бриджис загинаха при лавина в Хималаите

16 години по-късно телата на двама алпинисти бяха открити - 1
Снимки: Alex Lowe Foundation

Шестнадесет години след като алпинистът Алекс Лоуи и неговия оператор Дейвид Бриджис станаха жертва на лавина в Хималаите, телата им бяха открити, замръзнали в глетчер, съобщи Си Ен Ен.

Алекс Лоуи беше световно известен алпинист, смятан от мнозина за най-добрият катерач в света по това време. Той два пъти покори връх Еверест, стъпи на Матерхорн и 16 пъти се изкачи по Ел Капитан в Йосемити.16 години по-късно телата на двама алпинисти бяха открити

На 5 октомври 1999 г, Лоуи и Бриджис тръгват към 14-тият най-висок връх в света - Шиша Пангма, за да направят опит да се спуснат със ски от там

В този ден обаче, пада огромна лавина удари и ги помита надолу.

Техните спътници в експедицията, включително катерачът Конрад Анкър, ги търсят в продължение на седмици, но никога не ги намират.

Миналата сряда обаче, 16 години по-късно, Анкър получил обаждане от двама катерачи, които били на Южната стена на Шиша Пангма.

Алпинистите му съобщили, че са открили замразените останки на двама души, които се "показвали от ледника", съобщават от фондацията, основана в памет на Лоуи.

Един от алпинистите описал облеклото и раниците на двете тела и Анкър веднага разбрал, че това са Алекс Лоуи и Дейвид Бриджис.

Анкър заяви пред медиите, че откритието на телата носи облекчение на техните семейства. След завръщането си в САЩ той се жени за вдовицата на Лоуи и осиновява трите му деца през 2001 г.

Цялото семейство на Лоуи планира да направи поклонение в Шиша Пангма. "Алекс и Дейвид изчезнаха, но останаха заловени и замразени във времето. Изминаха шестнадесет години, но сега те се намериха. Ние сме благодарни", каза вдовицата на алпиниста в изявление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 язе

    2 0 Отговор
    Поне са си отишли със сбъдната мечта.. Понякога си мисля, че човек спре ли да мечтае, спира да живее..
  • 2 Янко

    2 0 Отговор
    Вдовицата не си е губила времето в скърбене.