9 Май, 2016 21:26 9 169 13

Идва ли краят на експеримента Ленин?

  • ленин-
  • лаборатория ленин-
  • русия-
  • учени-
  • тялото на ленин-
  • мавзолей

Неуморният почти вековен труд на руските учени, които се грижат за тялото на Ленин, може би е към края си

Той лежи в стъклен саркофаг. Очите му са затворени, червеникавите му брада и мустаци са подрязани, а ръцете му почиват спокойно върху бедрата му. Облечен в строг черен костюм, Владимир Ленин, първият съветски лидер, на пръв поглед изглежда сякаш спи. Неговият образ е толкова реалистичен, че често плаши децата. Много възрастни предполагат, че това е восъчна фигура, а не истинското тяло на мъжът, починал преди 92 години.

И все пак, това наистина е тялото на Ленин, поне отчасти, пише вестник „Тhe Мoscow times“. Ако то бива внимателно наблюдавано, подхранвано и балсамирано редовно, учените смятат, че то може да издържи в продължение на векове. Ето защо по времето на Съветския съюз е разработена мащабна инфраструктура, която да гарантира, че това ще се случи.

Обществеността може и да е разделена по отношение на такава перспектива, но засега властите изглежда са решени да се грижат и пазят тялото на Ленин. Това обаче може да бъде изключително скъпо.

Миналия месец, Федерална служба за охрана - територията в близост до Кремъл, включително и мавзолея на Ленин, попада в тяхната юрисдикция - обяви за първи път, че разходите за "медицински и биологични работи за поддържането на тялото на Ленин" за 2016 г. ще възлиза на 13 милиона рубли (335 000 лева).

Когато Ленин умира през януари 1924 г., никой не планира да запази тялото му за този дълъг период от време. В действителност, известният патолог Алексей Абрикосов, който е извършил аутопсията на тялото, срязва неговите основни артерии. "По-късно той ще каже, че ако е знаел, че ще се балсамира тялото, той не би го направил, защото системата от кръвоносни съдове можеше да се използва за доставяне на балсамиращин химикали към тъканите", казва Алексей Юрчак, професор по социална антропология в Университета на Калифорния.

След аутопсията, тялото на Ленин е временно балсамирано, за да го предпази от незабавно разлагане по време на 4-те дни, в които то лежи в отворен ковчег в зала в сградата на общината в центъра на Москва.

Тълпи от хора се стичат от всички краища на Съветския съюз, за да отдадат почит на своя лидер и съветските служители били принудени да променят решението си. Те преместили тялото във временна дървена постройка на Червения площад, където заради изключително студено време тялото се запазило непокътнато в продължение на 56 дни.

Първоначалната идея не включва балсамиране, а дълбоко замразяване.Леонид Красин, министър на търговията по онова време, издава разрешение за покупката на специално оборудване за замразяване от Германия. Няколко дни по-късно обаче химиците Владимир Воробьов и Борис Зборски предлагат специална химическа смес, с която да балсамират тялото на бившия съветски лидер. След като им е дадена зелена светлина двамата успяват да балсамират тялото с помощта на специална химическа смес, която предотвратява разлагането и изсъхването на трупа.

Така през 1924 г. се ражда лаборатория "Ленин", в която група от учени е натоварена със задачата да поддържа тялото на лидера на световния пролетариат. По време на пика на своята дейност в лаборатория "Ленин" работят около 200 специалисти.

Успехът е толкова голям, че услугите на лабораторията са използвани от други държави, които също решават да балсамират своите лидери. Сред тях са виетнамския президент Хо Ши Мин, българския лидер Георги Димитров и севернокорейските лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Всички процеси по балсамирането са извършени в пълна секретност, а учени от лабораторията регулярно пътуват до Виетнам и КНДР, за да извършват поддръжка на телата.

Днес, групата е много по-малка, но работата й почти не се е променило. На всеки няколко дни учени посещават мавзолея за проверка на тялото, което се съхранява при внимателно изчислена температура и осветление, като на всеки 18 месеца Ленин се носи в лабораторията в слабо осветена стая където да бъде повторно балсамиран и измит.

Въпреки, че учените са успели да запазят скелета, мускулите, кожа и други тъкани от Ленин, всички вътрешни органи са били отстранени. Мозъкът му е взет, за да бъде проучен от Московския институт за изследване на мозъка - създаден малко след смъртта на Ленин с конкретната цел да изучава "необикновените способности" на съветския лидер. Парчета от мозъка му се пазят и до днес в неврологичния център на Руската академия на науките.

Опитите да се интервюират служители от лабораторията сега удрят на камък. Новото ръководство не иска работата на лабораторията да бъде приемана на шега и има строги правила относно изнасянето на информация. Въпреки това нещата не стоят така през 90-те години, когато освен интервюта за руските медии, служителите на лабораторията съдействат на руска телевизия да заснеме документален филм.

След разпадането на Съветския съюз обаче, лаборатория "Ленин" е изправена пред много трудности.

През 1991 г. новите демократични управници на Русия спират финансирането на проекта и това поставя бъдещето на мавзолея под въпрос.

Но по-голямата заплаха за бъдещето на мавзолея се крие в новите поколения. Учените, които работят за него вече са на преклонна възраст, а млади изследователи, които са готови да ги наследят - няма, защото "тази работа вече не се счита за престижна", обяснява Юрчак.

Има едно очевидно решение, но идеята за погребване на символа на Съветския съюз не е популярна, защото това би означавало, че безпрецедентния 92-годишен експеримент ще приключи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕДО

    1 0 Отговор
    На нашата земя всичко има начало и край,може би и неговия край идва!
  • 2 бъдещето на мавзолея

    3 1 Отговор
    Ленин е оръжие на САЩ и Германия в борбата срещу Русия! Потърсете за Ленин, Парвус, Троцки, Сталин - финансиране! Най-долната и продажна еврейска №$м€%т успява да събори царската власт и да ограби най-голямата държава на планетата с помощта на САЩ. Втори мавзолей трябва да строят и на най-големият предател в човешката история - Горбачов, защото той продаде не само Русия, а целия СССР. Купувайте долари, защото ако Русия не изпепели САЩ, то значи САЩ отново ще я победят, а ако не успеят ще ни е все едно кой ще ни посреща на оня свят...

    Коментиран от #7, #11

  • 3 onq s konq

    2 3 Отговор
    Ясно е до какъв плачевен хал от Западното ембарго бе доведена руската икономика ,но САМИЯТ ЛЕНИН СЪЩО ДА ПЛАЩА ДАН ЗА ТВОРЕНИЕТО СИ "КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ"...при това "ПОСМЪРТНО"- никой не е очаквал.Всъщност като бивши "братушки" можем много бързо да им споделим опит как се оправихме с нашия мавзолей и обитатела му,но ...редно е да попитат :)

    Коментиран от #4

  • 4 неграмотник

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Га жа са научиш да пишиш кат ората уа КАТЪР ниеден :)

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "неграмотник":

    Нивгиш ...илитератко!
  • 6 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    само като видиш ква идиотия е да потдържаш тази ненужна мумия и ти става ясно за изкривяванията на кликата дето управляваше ссср,а сега русия.после руснаците били християни :)),смях!!!християнско ли е тва в центъра на държавата си да правиш тези глупости и да ги смяташ за нещо ценно?луда работа!
  • 7 тони

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "бъдещето на мавзолея":

    на русия всеки някой друг и е виновен. даже защо не каза направо, че сорос е виновен? :-)

    Коментиран от #8

  • 8 ГОРБАЧОВ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "тони":

    Сорос диша прахта на Горбачов - историята го доказа!
  • 9 кокото

    0 1 Отговор
    рано или късно ще стане :)
  • 10 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Като гледам май египетските "специалисти" от преди 3-4000 години са били по-добри в мумифицирането на своите "лидери" от съветските специалисти от началото на миналия век. :D
  • 11 БУМ БАМ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "бъдещето на мавзолея":

    МНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР АМА НЕЩО ПРОУМЯВАЩИТЕ НЕЩО ЛИПСВАТ СИГУРНО ПАСАТ ТРЕВА ИЛИ ЛАПАТ МУХИ ?!;'
  • 12 ЧЕСТНО

    1 0 Отговор
    БИХ ПОСЪВЕТВАЛ ДА НЕ ЗАЛАГАТЕ НА НИЩО КНИЖНО.САМО ЗЛАТО ТО ЕДИНСТВЕНО ОТ СЪТВОРЕНИЕТО ДО СЕГА Е НЕПРЕХОДНО ИЛИ ХАРЧЕТЕ ЯКО И ВЕДНАГА ЩОТ ЖИВОТА Е МНОГО КРАТЪК ?!:?
  • 13 гробаря

    1 0 Отговор
    Да си го ровят и закопаят чичко ЛЕНИН.Всичко останало си е смях и грях пред бога,въпреки че тези на които им е дошла налудничавата идея да балсамират и показват труп като восъчна фигура едва ли вярват в нещо освен в чичко паричко.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания