Last news in Fakti

12 Май, 2016 09:07 1 216 1

Хора проляха кръв за Дилма Русеф

  • бразилия-
  • протести-
  • дилма русеф

Протести пред Сената в Бразилия

Хора проляха кръв за Дилма Русеф - 1
Снимка: БТА/AP

Сблъсъци между полицията и привърженици на бразилския президент Дила Русеф избухнаха в столицата на страната, съобщи „Ройтерс“.

Това стана, докато в бразилския сенат текат дебатите по гласуването за одобряване на процедурата по импийчмънт на Русеф. Разговорите продължават цяла нощ, като 27 сенатори дават индикации, че ще подкрепят придвижването на процедурата към съда, докато само 7 показват, че ще гласуват срещу нея.

Пред сградата близо 6000 привърженици на Русеф протестираха в нейна подкрепа. За да ги разпръсне, полицията използва лютив газ, след като те започнаха да хвърлят факли по сградата. Един човек беше арестуван по обвинения за подбуждане към насилие. Някои от протестиращите бяха откарани в болница.

Все още се очаква резултатите от гласуването да бъдат обявени. Ако Сенатът подкрепи импийчмънта, Русеф ще бъде освободена от поста си за 6 месеца, докато трае съдебната процедура. Тя вече е започнала да подготвя напускането на кабинета. Според съветници Русеф планира да оттегли всички свои министри от евентуалния служебен кабинет на вицепрезидента Мишел Тамер.

Перспектива за управление на Тамер, който приятелски ориентиран към местния бизнес, доведе до рязък скок на бразилската борса. Дилма Русеф е обвинявана за злоупотреби със средствата от предизборната си кампания и прикриване подробности за рецесията в своята страна.

Според последни информации Русеф вече е започнала да изнася вещите си от президентската резиденция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 1 Отговор
    Дилма е станала неудобна за някои кръгове и търсят в л..ното семка за да я отстранят. Била прикривала данни за рецесията- смях в залата !
    Милионна опозиция, хиляда професори - икономисти, независими одиторски фирми с купища публична информация и тя скрила от тях цялата икономика на Бразилия в лявото джобче на сакото си, видиш ли?
Новини по държави: