Last news in Fakti

17 Май, 2016 17:39 1 093 0

Бежанците носят милиарди за престъпни групи

  • бежанци-
  • групи-
  • европол

Само през миналата година оборотът от трафик на бежанци достига 6 млрд. евро

Бежанците носят милиарди за престъпни групи - 1
Снимка: БТА/AP

90% от имигрантите, които пристигат в ЕС, пътуват със съдействието на престъпни групи. Това показва общ доклад на Европол и Интерпол, цитиран от "Файнейшъл Таймс".

Според данните годишният оборот от незаконното транспортиране на имигранти възлиза на между 5 и 6 млрд. евро през 2015 г.

„Тази дейност е една от най-печелившите за организираните престъпни групи в Европа“, се казва в доклада. Незаконното транспортиране на бежанци се е превърнал в бизнес, в който участват представители на над 100 страни.

Тези действия основно се извършват от слабо свързани по между си групи, чиято дейност и маршрут се координират от различни лидери. По места се използват различни контакти и дребни сътрудници, които са най-ниско ниво във веригата.

Хората, които участват в тази дейност, най-често се занимават и с друга престъпна дейност. Самите имигранти пък са уязвими към трудова и сексуална експлоатация. Увеличава се и опасността от проникване на терористи в Европа чрез имигрантските потоци.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА