Last news in Fakti

20 Май, 2016 09:05 1 740 3

На Марс откриха следи от цунами

  • марс-
  • климат-
  • цунами-
  • повърхност-
  • следи

Тези събития са се случили преди повече от три милиарда години

На Марс откриха следи от цунами - 1
Снимка: БТА/ AP

Учени смятат, че са открили доказателство за две големи цунами, преминали отдавна през повърхността на Марс, съобщи EurekAlert.

Сателитни снимки показват мащабни изменения по повърхността в северната част на „Червената планета“.

Два огромни метеора са поразили Марс преди милиарди години, създавайки огромни вълни цунами. Вълните са били от течна вода, посочва изданието.

Освен това вълните са предизвикали и промени в климата на планетата заради своята мащабност.

Според учените тези събития са се случили преди повече от три милиарда години, когато планетата е била по-топла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТелеМарс

    0 0 Отговор
    А има ли откритие за сърфинг база?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 бучахавестинио

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТелеМарс":

    Не ама били открили от химичния състав на некъв камък понесен от марсхода, че преди милиарди години марсианците са си правили мноо убавави фишеци на скара и е имало промоция тогава - два фишека за един "ач" а това "ач" им е била официалната валута кръстена на съдателя и - марсианеца "ачмоняк" ... И после некъв метеор ги е ударил баш по време на пролетния марсиански бирен фест и е затрил планетата им и това щото тогава преди милиарди години не са имали марсианец, като нашият Брус Уилис да се жертва да им спаси планетата, а само некви ачмоняци са плющели бири тогава на феста! И до това заключение от НАСА са стигнали благодарение на проведените изсладвания на вкаменена празна бутилка от някаква неизвестна марка марсианска бира! Да това е истина, ако не вярваш прочети на сайта им! И в Уикипедия го пише също ......
  • 3 Morgoth

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТелеМарс":

    За да открият сърфинг базите ще трябва да ги изкопаят, така че очаквай включване когато са в състояние да пратят багерите.