Last news in Fakti

22 Май, 2016 17:43 1 761 1

Турция завива към президентска република

  • турция-
  • бинали йълдъръм-
  • ахмет давутоглу-
  • ердоган
Турция завива към президентска република - 1
Снимка: АП/БТА

За засилване на президентската власт в Турция се обяви новият лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, цитиран от в. „Хюриет”.

Турция се нуждае от нова конституция, като най-важната задача на правителството е да въведе изпълнителна президенстка власт, съобщи Би Би Си.  Медията цитира ключови послания от речта на Бинали Йълдъръм. Очаква се още тази вечер той да получи мандат от държавния глава Реджеп Тайип Ердоган да получи мандат за съставяне на ново правителство.

Самият Бинали Йълдъръм даде да се разбере, че промяната във властта няма да е за сметка на борбата с Ислямска държава и прокюрдските милиции. Новият премиер намекна, че борбата ще продължи със същата сила.

Нужно е ситуацията де факто да бъде облечена в законови текстове, заяви новият лидер на управляващата партия. Самият Ердоган, който през 2014 г. беше избран за първи път в историята на страната в пряк вот за президент, не крие своите амбиции да получи повече правомощия.

Това е една от причината за оттеглянето на Ахмет Давуотглу, коментират политически анализатори.

За нещастие президентът Ердоган дърпа конците в партията, държавата и парламента и назначаването на новия партиен лидер означа, че ние ще видим един премиер, който е много по-отстъпчив пред желанията на президента, коментира пред Би Би Си Суат Кинглиогу, бивш член на изпълнителното бюро на Партията на справедливостта и развитието.

Самият Бинали Йълдъръм посочи, че е настъпил момента ЕС да даде ясен отговор какво мисли за членството на Турция и бежанската криза.

Това е недвусмислена заявка, че предстоят нови пазарлъци на Анкара с Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСЛЯМ ТЕРОРИЗЪМ

    1 2 Отговор
    ДАНО ЗАВИЯТ КЪМ АДА И НИКОГА ДА НЕ СЕ ВЪРНАТ ОТ ТАМ.
Новини по държави: