Last news in Fakti

24 Май, 2016 12:39 1 227 0

Исторически дни за Православната църква

  • православната църква-
  • дни-
  • исторически-
  • църква

Приключи подготовката за първия Вселенски събор от близо 1000 години

Завърши подготовката по провеждането на Светия и Велик събор на православната църква, съобщи ANA.

Това ще е първият Вселенски събор след разкола през 1054 г. Събитието е историческо и ще се проведе през юни в Крит. Очаква се то да привлече вниманието на журналисти от цял свят.

На срещата ще участват 400 епископи, представящи 300 млн. православни християни от целия свят. Те ще се съберат в Православната академия в Крит.

Първоначално за събитието е избран храмът Света Ирина в Истанбул. Заради охлаждането на руско – турските отношения, обаче Вселенският патриарх Вартоломей се принуди да премести събора. Така той гарантира участието в него на всички 14 църкви.

Бяха нужни 40 години на преговори за съгласие относно провеждането на събора. Неговото провеждане беше обявено през този януари.

На събора ще бъдат обсъдени мисията на Православните църкви в съвременния свят, автономията и начина за провъзгласяване на православната диаспора, тайнството на брака, отношението на модерния свят към него и отношенията на Православната църква с останалата част на християнския свят.

Съборът започва на 16-ти юни. В него ще участват 14 автокефални православни църкви. Ще присъстват представители на патриаршиите в Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим. Също така патриаршиите в Русия, Сърбия, Румъния, България и Грузия, както и представители на Църквите в Кипър, Гърция, Албания, Полша, Чехия и Словакия.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: