Last news in Fakti

10 Ноември, 2014 09:29 898 1

Каталония гласува: Над 80% искат независимост

  • каталония-
  • испания-
  • референдум-
  • независимост

Каталония иска да се управлява сама и иска сама да решава съдбата си

Неформално гласуване за независимостта на Каталония показа, че повече от 80% от жителите на областта са дали своя вот в подкрепа на отделянето на региона от Испания, съобщава Би Би Си, позовавайки се на местните власти.

Резултатите, които са получени след преброяването на 88,4% от бюлетините, показват, че 1,6 милиона души са гласували с „да” на поставените въпроси – „Искате ли Каталония да бъде държава? И ако ДА, искате ли тя да бъде независима?”.

Въпреки че Конституционния съд на Испания отхвърли официално референдума, той бе проведен.

По-рано лидерът Артур Мас, председателят на каталонското регионално правителство, обяви допитването за "пълен успех", който трябва да проправи пътя за официален референдум..

"Ние сме спечелили правото си на референдум," каза той пред ликуващите си поддръжници.

"То доказва, че Каталония иска да се управлява сама и иска сама да решава съдбата си", подчерта той.: "За пореден път Каталония показа, че иска да бъде произната."

Той добави: "Моля хората по света, моля медиите и също така моля демократичните правителства по света да помогнат на хората на Каталония да решат сами политическото си бъдеще."

Мас отправи призив към правителството в Мадрид да проведе окончателен референдум за суверенитета на Каталония, както беше направено в Шотландия, а преди това и в Квебек.

Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала обаче заяви, че допитването, организирано от местните власти, е безполезен пропаганден акт, който няма демократическа стойност.

На избирателите бяха зададени два въпроса - дали искат Каталония да бъде държава и ако "да", дали искат да бъдат независими.

Заместник-председателят Йоана Ортега заяви, че повече от два милиона души са взели участие в "консултирането на гражданите" и че с почти всички от преброените до момента гласове (80,72%) са отговорили с "да" и на двата въпроса.

Малко над 10% гласуваха с "да" на първия въпрос и с "не" на втори, каза той, и около 4.5% са гласувалите с "не" и на двата въпроса.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за каталония

    1 0 Отговор
    Къде са ви фактите? Не смятате ли, че подвеждате хората? Отразяването не е обективно, поради факта, че 2,2 милиона гласували за независимост ( от около 6,5 милиона поканени или имащи право на глас) прави по-малко от 30 % реално гласували (от тях 80% за независимост на Каталония, около 26% САМО) . Моля, НЕ манипулираите хората! Да не говорим за гласуването на непълнолетни лица, и правото на глас на чужденците по тема, която е чисто национален въпрос. Всичко е една голяма манипулация.
Новини по държави: