Last news in Fakti

25 Юни, 2016 05:10 14 665 7

25-ти юни 1950 г. Започва Корейската война

  • корейската война-
  • 25-ти юни-
  • 1950

На 25-ти юни 1950 г. започва Корейската война. Това е сблъсък , продължил до  27 юли 1953 и първият горещ конфликт в рамките на Студената война. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, но и много други държави изпращат свои войски. Съюзниците на Северна Корея са Китай, с военни подкрепления, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.

Северна Корея напада Южна Корея на 25-ти юни. Целта е обединение на страната. По данни на наблюдатели от САЩ и ООН, пехота и танкове на Севера преминават 38-мия паралел в 4 часа сутринта на 25 юни 1950 г., с основно направление коридора Почхон – Ийджонбу – Сеул, а второстепенният удар е нанесен едновременно на полуостровите Онджин и Чхунчон в източния район.

Най-големият пробив на севернокорейските войски е на 5 септември, когато те се вклиняват по източното крайбрежие, превземат Пхохан, насочват се към Кенджу и дори застрашават Инчхън. В течение на няколко дни имало опасност град Тег да бъде обходен по фланга и даже да се настъпи срещу Пусан, но 24-та американска дивизия отблъсва силите на противника и те така и не успяват да организират ново нападение.

На 15 септември войски на ООН в състав 1-ва дивизия от морската пехота и 7-ма пехотна дивизия правят десант в Инчхън, считан за морската врата към Сеул. Силите на ООН започват настъпление на север в направление река Ялуцзян и манджурската граница.

На 26 ноември във войната срещу войските на ООН се включват четири китайски армии (около 200 000 души). Отначало настъплението на войските на ООН е преустановено, а по-късно, след поредица нощни атаки, преминават в отстъпление.

На 11 април  1953 г. ООН и Северна Корея подписват спогодба за обмяната на военнопленници. През април и май 1953 г. комунистическият режим освободил 684 пленници от войските на ООН и Северна Корея си върнала 6670 пленници.

На 26 април 1953 ООН и КНДР възобновяват мирните преговори в Пханмунджон. Накрая комунистите отстъпват на ООН заради това, че нито един пленник не е върнат в родината си против волята му. Подписването на мирния договор се състои на 27 юли 1953 г. Създадена е и 4 км буферна зона между двете страни. Тази линия увеличавала територията на Южна Корея с 3900 кв. км. Създадена е международна комисия за наблюдение на примирието с представители на Швеция, Швейцария, Чехословакия и Полша.

Войната приключва само с примирие, като и до днес Северна Корея настоява да подпише мирен договор със САЩ. В Южна Корея без дом останали близо 2,5 млн. души. Около 1 млн. цивилни лица загинали.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 3 Отговор
    Поредната фалшификация или така наречената подмяна на историята.
  • 2 ЛЪЖА

    0 2 Отговор
    Пълна измислица-Хронологията на събитията и причините са манипулирани-факт.
  • 3 Иван

    1 0 Отговор
    "Подписването на мирния договор се състои на 27 юли 1953 г."

    Вие прочетохте ли си какво сте написали?
  • 4 справедлив

    1 0 Отговор
    Събития и факти са изкривени тук-всеки който поне малко се интересува от история ще ви го каже.
  • 5 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    Повечето инфо е от укипедия.
  • 6 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Ако сега се случи това връщане назад няма да има
  • 7 ДЕВГХРТФ434545688

    0 0 Отговор
    РОСЕНЕ ПИШИ НЕЩО РЕАЛНО 50 ГОДИНА СИ БИЛ В НА БАЩАТИ ГАЩИТЕ