Last news in Fakti

27 Юни, 2016 16:29 2 001 0

Източна Европа иска промяна в ЕС

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Лидерите на Западна Европа лижат рани, лидерите на Източна Европа сеят семената на новия ЕС

Източна Европа иска промяна в ЕС - 1

Новите членове на ЕС, които влязоха в Съюза по време на голямото разширяване през 2004 г., са със смесени чувства, пише норвежкият в. “Дагбладет”. От една страна те се готвят да се борят за по-малко бюрократичен ЕС, който да обръща повече внимание на спецификата на отделните страни-членки. От друга страна те се лишиха от своя маяк – Великобритания – бившата голяма страна в ЕС, която се бореше за общоевропейски ценности в съюза.

И от Прага, и от Будапеща, и от Варшава днес постъпват съобщения за това, че след британския референдум ЕС трябва да се промени. Признаният за „главен хулиган“ сред правителствените ръководители в ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан говори следното за това какво означава Brexit. “Брюксел трябва да чуе гласа на народа. Това е най-главният урок след това решение“, каза Орбан по унгарското радио. Той подчерта, че Унгария е член на ЕС и затова й е необходим силен европейски съюз. „Но ЕС е силен само тогава, когато може да даде такива отговори на толкова сериозни въпроси като имиграцията и които могат да направят Европа по-силна, а не по-слаба. Да даде такива отговори ЕС не успя“, заяви Орбан.

Полският министър на външните работи Витолд Вашиковски също е загрижен за това какво трябва да се направи, за да стане ЕС по-силен. Той е на мнение, че британският референдум е сериозна дилема за бюрократите в Брюксел. За полското радио той заяви: „Ние с е опитваме да използваме дадената ситуация, за да могат политиците в Европа да разберат защо това се случи, а всичко се случи, защото доктрината, създадена преди време, изгуби популярност“.

Всички страни от Източна Европа, които бяха по време на студената война в зоната на съветското влияние, получават по-големи икономически инжекции от бюджета на ЕС. И макар да се отнасят критично към днешния вид на ЕС, те едва ли биха поискали да напусната Съюза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА