27 Юни, 2016 10:58 2 442 3

Джордж Озбърн: Великобритания е готова

  • великобритания-
  • джордж озбърн-
  • brexit-
  • финансови пазари-
  • икономика

Британският финансов министър изнесе реч, с която направи опит да успокои финансовите пазари

Джордж Озбърн: Великобритания е готова - 1
Снимка АП/БТА

Великобритания е в силна позиция и може да се "справи с последствията" от гласуването, което определи страната да напусне Европейския съюз. Това заяви британският финансов министър Джордж Озбърн в специално изявление преди началото на днешната търговия в Лондон, съобщиха британските медии.

"Бяхме подготвени за неочакваното", каза Озбърн в опит да успокои финансовите пазари след Brexit вота, който предизвика сътресения на пазарите в петък.

Озбърн подчерта, че е в постоянен контакт с шефа на Английската централна банка Марк Карни откакто резултатите от проведения в четвъртък референдум бяха оповестени. Той каза още, че властите в страната разполагат с добре обмислени планове за непредвидени ситуации, които могат да бъдат задействани, ако се наложи.

"Растежът е стабилен, а заетостта е рекордно висока. Сега нашата икономика е толкова силна, колкото би трябвало да бъде, за да се изправи срещу предизвикателството, което вече е факт“, обясни британският министър.

"Неизбежно е британската икономика да трябва да се приспособи към новата ситуация, в която се намираме ... През следващите дни няма да имаме спокойно плаване." той каза.

Това е първата публична поява на Озбърн след оповестяването на резултатите от референдума в петък сутринта.

"Това не е резултатът, който аз исках или за който хвърлих всички сили да агитирам, но хората вече се произнесоха и ние като демокрация трябва да приемем този резултат", каза той пред журналисти.

Джордж Озбърн допълни, че до края на настоящата седмица той ще уточни, дали ще се впусне в кампанията за нови лидер на Консервативната партия след оставката, която подаде досегашния премиер и лидер на управляващата партия Дейвид Камерън.

Финансовият министър също така отбеляза, че трябва да се изчака до избирането на нов британски премиер през есента, преди да се вземе ясно решение за активиране на член 50 от Лисабонския договор, който задейства механизма за начало на преговори за излизането на Великобритания от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крал

    0 0 Отговор
    положението на UK в ЕС e с единия крак на континента с другия на острова и така ще остане. За какво да е готова, почти нищо няма да се промени. И това е така защото условията за приемане в съюза са такива каквито UK ги е искала.
  • 2 666

    0 0 Отговор
    Войната която готвят с американците трябва да засегне Европа и Русия,затова и се измъкват от ЕС,а бабата го е нагризкала,не ще да се откаже и прави каквото и кажат господарите.
  • 3 Бл Благов

    0 0 Отговор
    Човек като се замисли веднага може да направи паралел между Украйна и Русия от една страна и Великобритания и ЕС от друга.Веднага идва мисълта ,че ЕС трябва да се поучи от Русия/Путин/ т.е. веднага трябва да вземе моркова и да изкара тоягата! После да гледа саира на Англия!Великобритания до сега печелеше като балансираше между ЕС и Америка!Сега попадат в лапите на дебелогъзите американци и няма да могат да се дърват ,а ще изпълняват всичко каквото им кажат! Кеф ти ГМО ,кеф ти долари на разплащане, а кралицата ще им се подмазва за внимание!Ако пак решат да се връщат в ЕС няма да има никакви компромиси ще се кланят като нас на евробюрократите!