Last news in Fakti

29 Юни, 2016 08:24 1 394 3

Лидерите на ЕС продължават срещата си, но без Камерън

  • дейвид камерън-
  • великобритания-
  • brexit-
  • ес-
  • среща на върха-
  • лидери

В края на вчерашния съвет британският премиер обяви, че не всички лидери в ЕС искат страната му да излезе възможно най-скоро

Лидерите на ЕС продължават срещата си, но без Камерън - 1
Снимка АП/БТА

Лидерите на Европейския съюз днес започват втория ден от срещата на върха в Брюксел, но без Великобритания, която миналата седмица гласува да напусне съюза.

Във вторник британския премиер Дейвид Камерън каза пред останалите 27 лидери, че сътрудничеството в сферата на търговията и сигурността ще бъде от жизненоважно значение за Европа независимо от бъдещите връзки.

Вчерашната среща в Брюксел беше последната среща на върха на ЕС, на която Камерън присъства, след като той обяви намерението си да се оттегли от премиерския пост.

Останалите 27 лидери скоро ще се съберат в белгийската столица, за да обсъдят бъдещето си без Великобритания. Подобна ситуация не се е случвала в продължение на повече от 40 години, коментира Би Би Си.

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да "зачита резултата" от вота на Великобритания. Въпреки това тя и други лидери подновиха своя призив към Великобритания да изложи плановете си за напускане възможно най-скоро.

Те настояват, че преговорите не могат да започнат преди Великобритания официално да се позове на член 50 от Договора от Лисабон, който ще задейства процедурата за напускане на ЕС.

Въпреки това, в края на вчерашния съвет британският премиер обяви, че не всички негови колеги настояват за незабавното начало на процедурата за напускане. 

Камерън заяви, че останалата част от ЕС иска да има "най-близките възможни" отношенията с Великобритания след Brexit. Той обаче обясни, че въпросът с имиграцията предизвиква "голяма загриженост" сред избирателите във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЗЯ

    2 1 Отговор
    Търговското споразумение/не искат да ядат гмо-та/
    Британците първи избягаха,но гаранция скоро ще има други.
    Ние щом сме вътре значи е обречен,нас не ни вземат където е печелившо,а и тоя с очилцата не го обичат.
  • 2 Бай хой

    1 2 Отговор
    Кой беше тоя Камерън ве? Да не е оня който се репчеше на Путин? И ся ко стана?
  • 3 cornholio

    0 0 Отговор
    Хойчо путлеристко човече... Англия ше продължи да се "репчи" на твоя бащица и след като излезе от ЕС не бой се. Не бързай с ерекцията от мощта на монголоидното джудже...
Новини по държави: