Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 10:49 1 970 0

Хамас разменя Гилад Шалит за палестински затворници (видео)

  • хамас-
  • израел-
  • гилад шалит

Сделката, постигната с посредничеството на Египет, е одобрена и от командването на армията, разузнаването Мосад и от контраразузнаването Шин Бет

Хамас разменя Гилад Шалит за палестински затворници (видео) - 1
ЕПА/БГНЕС

Израел и Хамас подписаха споразумение за освобождаването на израелския войник Гилад Шалит, предаде в. „Джерусалем пост“.

Шалит, който е в плен на палестинското радикално ислямистко движение в Ивицата Газа от над пет години, ще бъде разменен за близо 1027 палестинци, държани в израелски затвори.

Късно снощи с 26 срещу 3 гласа кабинетът в Тел Авив одобри постигнато споразумение. Според документа палестинците ще бъдат пуснати на два пъти. Първата група ще бъде от 450 души.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Шалит вероятно до няколко дни ще се завърне в дома си.

Пожелали анонимност експерти по Близкия изток коментираха пред Факти.бг, че не трябва да се изключва и ролята на Франция в постигането на сделка с Хамас за освобождаването на Гилад.

Френският президент Никола Саркози е разговарял с израелския премиер и семейството на Шалит, за да изкаже своята радост от новината от освобождаването на Гилад, който има и френско поданство, съобщиха от Елисейския дворец.

 

Сделката, постигната с посредничеството на Египет, е одобрена и от командването на армията, разузнаването Мосад и от контраразузнаването Шин Бет, обобщава израелските медии.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че разбира скръбта на онези, които ще видят как от затвора излизат терористи, виновни за гибелта на техни близки и роднини. „Но това е най-доброто, което можахме да постигнем предвид ситуацията в района", заключи министър-председателят. 

Живеещият в изгнание в Бейрут лидер на Хамас - Халед Мешаал коментира пред арабски медии, че освобождаването на палестинските затворници - общо 1027 души, ще стана поетапно и ще приключи до два месеца.

„Нашата радост е неописуема“, заяви на специална пресконференция Авива Шалит, майката на пленения войник (виж видеото). 

 

„Днес ние направихме голяма стъпка към освобождаването на Гилад Шалит“, коментира министърът на отбраната Ехуд Барак.

Първо от израелските затвори ще излязат 450 палестинци, от които 315 осъдени на доживотен затвор или които вече са излежали дълги срокове.

Засега не са оповестени имената на тези, които предстои да бъдат пуснати, но израелски министър каза, че Маруан Баргути, един от популярните лидери от партията Фатах на президента Махмуд Абас, не е сред тях. Баргути е смятан от мнозина за водача на втората палестинск интифада срещу Израел от 2000 г.

Той е в затвора с пет доживотни присъди, след като израелски съд реши, че е косвено виновен за убийствата на четирима израелци и на православен монах.

Според правозащитни организации в израелските затвори се намират 5204 палестинци, замесени в нападения срещу израелски граждани – военни и цивилни, както и политици от радикални групировки като Хамас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА