Last news in Fakti

20 Ноември, 2011 17:17 1 047 0

„Хамас“ и „Фатах“ с нова среща за помирение

  • палестина-
  • хамас-
  • фатах-
  • мир-
  • израел
„Хамас“ и „Фатах“ с нова среща за помирение - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас  ще се срещне с лидера на „Хамас“ Халед Машал в Кайро, за да договарят помирение и да формират „правителство на съгласието“. Двете фракции на палестинския народ се надяват да заровят томахавката и да хвърлят в миналото продължаващата шест години схизмата между тях, която доведе до отделянето на Западния Бряг и Ивицата Газа.

Срещата се очаква следващата седмица в Кайро, пише британският вестник „Гардиън“. Иначе идеята е от няколко месеца.

Новината за сдобряването на „Хамас“ и „Фатах“ бе посрещната с трепет от САЩ и Израел. Тел Авив предупреди, че ако хардлайнерите „Хамас“ бъдат включени в управлението на автономията, то това ще има „загробващи“ последствия за отношенията им.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е категоричен, че Палестина има два избора - „Хамас“ или мира. „Няма как двете да са заедно“, заяви източник от Тел Авив, пожелал анонимност.

„Хамас“ е считана за терористична групировка от мнозина. Ето защо Израел е на мнение, че палестинците няма как да се преборят с тероризма, ако „Хамас“ ги води.

Движението пък застава зад позицията, че палестинската независимост никога няма да бъде постигната с мирни преговори с Израел , поради което не признава тази държава.

Включването на „Хамас“ в управлението несъмнено ще влоши мнението към палестинците на редица държави, които са ставали жертва на екстремисти и терористи – САЩ, Канада, страни от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА