Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 16:12 1 157 2

Европейската комисия поглежда към Западните Балкани

  • сърбия-
  • турция-
  • европейска комисия-
  • черна гора

Брюксел прегръща Сърбия, Черна гора и Македония, резерви към Турция

Европейската комисия поглежда към Западните Балкани - 1
Архив

Европейската комисия препоръча официално Сърбия да получи статут на държава - кандидат за членство в Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията. Балканската страна обаче трябва да постигне напредък по ключови политически и икономически въпроси, преди да започне преговорите за присъединяване.

Предложението на Брюксел е част от годишния доклад на Еврокомисията за напредъка на държавите, които искат да станат част от ЕС. Статутът на държава кандидат за членство е първата стъпка към евроинтеграцията, като Сърбия се надяваше да получи такъв тази година. За да стане предложението факт, то трябва да бъде одобрено от правителствата на ЕС.

Арестът на Ратко Младич е изиграл важната роля за поканата от Брюксел, припомнят политически анализатори.

Другата страна, която е постигнала значителен напредък към ЕС, е Черна гора. Според Брюксел Подгорица е готова да започне преговорите за присъединяване, като датата ще бъде определена от държавите членки. Все пак страната трябва да постигне още по-голям напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, както и да приложи изцяло законодателство срещу дискриминацията.

Европейската комисия препоръча на Туция да да постигне напредък в нормализиране на отношенията с Кипър. Това пише в доклад на комисията по напредъка на страната за присъединяване в Европейския съюз.

Преговорите за присъединяването ще получат нов стимул, ако Турция продължи пълното прилагане на ангажиментите си към Митническия съюз на ЕС и постигне прогрес към нормализиране на отношенията с Кипър.

В доклада се посочва, че такъв няма.

Европейската комисия смята, че Македония успешно продължава да изпълнява политическите критерии и е готова да започне преговори за членство. Страната е продължила да изпълнява реформите, свързани с присъединяването, но остават основни предизвикателства, пише в доклада на ЕК за напредъка на страната.

Отбелязва се, че Македония е постигнала известен напредък в сферата на правосъдието и публичната администрация. В същото време се подчертава, че са нужни още усилия за гарантирането на ефективното прилагане на съдебната и административната реформа, борбата с корупцията и свободата на изразяване в медиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойко Поповски

    1 0 Отговор
    ако турция,сърбия и черна гора влязат в евросъюза то тогава не би имало никакви пречки за присъединяването на българия към шенгед :) :) :) :)

    Коментиран от #2

  • 2 Стойко Поповски

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стойко Поповски":

    @1 п.с. македония би трябвало да си я броим за българска :) :) :)