Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 19:05 969 0

И отново Джуканович печели вота в Черна гора

  • мило джуканович-
  • черна гора-
  • избори
И отново Джуканович печели вота в Черна гора - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

За първи път от 11 години партията на Мило Джуканович няма да разполага с абсолютно мнозинство в черногорския парламент.

На базата на 94.7 на сто от преброените гласове Демократическата партия на социалистите /ДПС/ на Джуканович, която участва в коалицията "Европейска Черна гора" получава 45.6 % от гласовете. Опозиционният Демократичен фронт 23.8%,Социалистическата народна партия 10.6%, Положителна Черна гора 8.9%, Партията на бошняците 4.5%, Силата на единството 1.4%, Сръбско съгласие 1.4%, Албанската коалиция 1.1%, Сръбският национален съвет 0.9%.

Демократическият съюз на албанците 0.9 %, Хърватската гражданска инициатива 0.5%, Всички заедно 0.4%, и Албанската обединена младеж 0.1%. Избирателната активност на вчерашните парламентарни избори е била 70.3%.

"Получихме брилянтни резултати и голяма победа. Досегашното правителство ще остане на власт и в бъдеще...Ще продължаваме да носим отговорност за развитието на Черна Гора", каза тази нощ в Подогорица Джуканович и символично отвори бутилката с шампанско. Според него черногорската управляваща коалиция е една от малкото в Европа, която въпреки икономическата криза е успяла да задържи властта.

В изборите участваха 13 политически формации - 7 коалиции, 5 партии и едно гражданско сдружение. Всички те се състезаваха за влизане в 81-членния парламент в Подгорица. Право на глас имаха 514 055 души.

Според прогнозните резултати Коалицията на Джуканович ще има 39 депутати, Демократичния фронт 20, Социалистическата народна партия /СНП/ 9, Положителна Черна гора 7 депутати.

Лидерът на СНП Сърджан Милич каза, че не е доволен от изборните резултати. Според него положителното в изборите е фактът, че коалицията на Джуканович не е спечелила отново абсолютната власт.

Опозицията, обединена в коалицията Демократически фронт с ръководител бившият външен министър Миодраг Лекич, обвинява управляващите за трудното икономическо положение, 20-процентната безработица и корупцията в страната. В годишния си доклад Европейската комисия отбелязва, че Черна гора – малка адриатическа страна с население 680 000 души, която обяви независимост от Сърбия през 2006 г. - трябва да постигне напредък в областта на правовата държава и борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

По данни на Световната банка дългът на Черна гора възлиза на 58% от БВП, което според нея е "тревожно".

Черногорската икономика, която е слабо диверсифицирана и силно зависи от чуждите инвестиции, изживя период на растеж между 2006 и 2009 г.

Подхранвана главно от парите от туризма и от инвестициите в недвижимост по адриатическото крайбрежие, впоследствие тя бързо се задъха. При растеж от 2,7% миналата година, тази година се очаква черногорската икономика да нарасне с едва 0,5%.

50-годишният Мило Джуканович вече близо 25 години непрекъснато заема висши постове в Черна гора - премиер от 1991 до 1998 година, президент 1998-2002, премиер 2003-2006 и отново министър-председател през 2008 година, припомня БГНЕС.

Политическата кариера започва като един от най-близките съмишленици на сръбския диктатор Слободан Милошевич в началото на 1989 година. По време на войната в бивша Югославия той застава на страната на сръбската агресия и участва в обсадата на Дубровник.

През 1997 година започва да се дистанцира от Сърбия, а през 2006 година чрез референдум отделя Черна Гора от Сърбия. Джуканович е противоречива личност - едните го смятат за баща на нацията, а други го обвиняват във връзки с организираната престъпност. Мило Джуканович се смята за най-богатия черногорец и е сред 20-те най-богати политици в света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА