Last news in Fakti

12 Ноември, 2011 10:37 1 258 1

Белград май приютява ЦРУ

  • цру-
  • сърбия-
  • белград-
  • разузнаване
Белград май приютява ЦРУ - 1
ЦРУ се интересува от вижданията на Сърбия за независимо Косово. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балканският център на ЦРУ през следващата 2012 година ще бъде преместен от София в Белград. Разузнавателният комплекс ще се намира в новата сграда на американското посолство в елитния белградски квартал Дедине, разкриват сръбските медии.

Бившият началник на сръбските спецслужби Момир Стоянович тревожно предупреждава, че американците на практика ще могат да проследяват и подслушват всеки един - от най-обикновения гражданин до президента на страната.

Американците избраха Белград, защото Сърбия има фантастична геостратегическа позиция спрямо Адриатика и Източна Европа...Поради тази причина тук ще се намира и най-съвременната разузнавателна техника, уточнява генерал Радован Радинович, бивш професор в Училището по отбрана в Белград. Според него в комплекса ще бъде монтирана цялата система на ЦРУ за заснемане и проследяване на всички електрони и сателитни сигнали в Сърбия.

През последните дни в белградските медии се спекулира, че в Сърбия действат над 5000 чужди агенти от Великобритания, Германия, Русия, Израел, Словения, Хърватия и други. Те се интересували предимно от дейността на правителството, държавните агенции, неправителствените организации и вижданията на политическите партии за бъдещето на страната в контекста на членството в ЕС и независимостта на Косово.

До преместването на центъра от България в Сърбия американското посолство ще се ръководи от Мери Уорлик, съпруга на посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик.

Новият комплекс се изгражда върху площ от 40 000 кв.м. В него ще има 7 сгради, където ще работят над 400 души. Построяването му ще струва 117 млн. долара. Изграждането трябва да приключи до август 2012 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агенция ПОЗИТАНО

    0 0 Отговор
    Очевидно има редакционна грешка ! Не бюрото на ЦРУ, а бюрото на БСП вероятно ще се премества от София в Белград или в Москва ! Съпосочно с надеждите на целокупния български народ !