Last news in Fakti

1 Август, 2016 08:56 1 635 0

Турски и американски военни сядат на една маса

  • турция-
  • сащ-
  • военни-
  • преврат-
  • инджирлик-
  • джоузеф дънфорд-
  • хулуси акар

Разклатени ли са отношенията между Анкара и Вашингтон?

Турски и американски военни сядат на една маса - 1
Снимка: БТА/ AP

Високопоставени турски и американски военнослужещи ще се срещнат очи в очи – за първи път след опита за военен преврат, пише „Хюриет“.

Председателят на Съвета на начанил-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд и началникът на турския Генерален щаб Хулуси Акар днес ще проведат среща в столицата Анкара.

Двамата военни са провели два телефонни разговора след опита за метеж, като основна тема на разговорите е била военната база „Инджирлик“.

На 28 юли Джоузеф Вотел, началник на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, заяви: „Ние със сигурност имаме взаимоотношения с много турски лидери и военни ръководители. Някои от тях в момента са в затвора“.

Думите му бяха възприети от Реджеп Ердоган като заставане зад метежниците, които опитаха да свалят от власт президента.

Военните лидери на Анкара и Вашингтон ще се опитат да гарантират продължаването на съвместните действия срещу терористите от „Ислямска държава“.

Факти.бг припомня, че турските власти поискаха от американските си колеги да екстрадират живеещият в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен - сочен за организатор на пуча.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: