16 Октомври, 2011 00:41 1 566 0

Протестите в Рим прераснаха в безредици (видео)

  • рим-
  • протести-
  • безредици

Повече от 70 души, включително и полицаи, се ранени в Рим при безредиците, в които прерасна масовата протестна акция срещу икономическата политика на властите в Италия и света, съобщават местните медии.

Според неофициални данни най-малко 30-тина служители на реда са приети в болница.

Няколко стотин протестиращи са били задържани.

Вечерните новини на италианските телевизии и радиостанции приличаха на сводки от бойното поле. Водещите постоянно съобщават нова информация за броя на пострадалите и за случващото се в столиците.

АНСА съобщи, че някои от протестиращите са изпотрошили офисите на министерството на отбраната и на агенция по труда, като разбивали прозорците им с тояги, хвърляли пиратки и подпалвали автомобили.

Телевизиите показват окървавени лица на протестиращи. АНСА дори съобщи за откъснати два пръста на екстремист при избухване на коктейл Молотов.

Мирното шествие, което имаше за цел да привлече вниманието върху големия брой безработни млади в Италия, прерасна в сблъсъци между полицията и агресивни екстремисти, облечени в черно. Те палеха коли, чупеха витрини на магазини и банки по пътя си, замеряха служителите на реда с бомбички, камъни и бутилки.

Обект на вандалстване, палежи и грабежи станаха банките, луксозните коли и магазини.

В отговор полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да спре безредиците.

Действията на екстремистите предизвика недоволството на останалите демонстранти, които даже се опитаха да помогнат на полицията. Протестиращите крещяха срещу вандалите: „Махайте се! Не се нуждаем от вашето насилие!". Организаторите на акцията също осъдиха случилото се в Рим.

Около Колизеума ситуацията излезе извън контрол след като екстремистите започнаха да строят барикада и дори се опитаха да запалят бензиностанция. Единствено безкомпромисната намеса на полицията не доведе до бедствие.

Протестите принудиха властите да затворят музеите, а няколко театъра прекъснаха представленията си от съображения за сигурност.

Италианският премиер Силвио Берлускони осъди безредиците. Кметът на Вечния град Джани Алемано заяви, че положението в града е „по-лошо, откъдето и да било другаде в Европа”, където също имаше протести.

Според кметът стотици екстремисти от цяла Италия и Европа са пристигнали в Рим, за да предизвикат безредици и да „влязат в новините”.

Председателят на камарата на депутатите на италианския парламент Джанфранко Фини с безпокойство е следил положението в Рим и изрази своята солидарност с полицията.

Лидерът на най-голямата опозиционна Демократическа партия - Пиер Луиджи Барсани,  настоя за сурови наказания за организаторите на палежите във Вечния град.

Римската акция на „възмутените” стана един от най-многобройните и „кървари” протести от проведените в събота акции в над 950 града в 82 страни срещу световния финансов елит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА