17 Октомври, 2011 16:11 814 0

Путин обеща Русия да не променя икономическата си политика

  • путин-
  • русия-
  • инвестиции
Путин обеща Русия да не променя икономическата си политика - 1
БГНЕС

Русия не възнамерява да променя икономическите си ориентири, защото в страната разбират колко важни са устойчивостта и предсказуемостта. Това заяви руският премиер Владимир Путин на заседание на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции.

Руските медии отбелязват, че Путин иска да успокои търговските партньори на Москва, че сътресения не трябва да се очакват от неговото завръщане в Кремъл.

Той подчерта, че държавата целенасочено ще подкрепя инвеститорите, както руски, така и чуждестранни, ще се стреми към подобряване на деловия климат и увеличаване на инвестиционната активност, особено в секторите, които не са свързани с добива на ресурси.

Всички планирани проекти за модернизирането на икономиката, за повишаването на ефективността на държавните институции, а това също е един от нашите приоритети, ще се изпълняват последователно,отбеляза руският премиер.

Държавният дълг на Русия не расте, а остава стабилен на нива от 10% спрямо БВП, разкри Путин.

Руският премиер отбеляза като изключително положителна тенденция и ръста на положителното търговско салдо през 2011 г.

„За първите три тримесечия на 2011 г. положителното салдо на търговския стокообмен е достигнало 147,7 милиарда долара. За Русия това е много добър показател“, подчерта той.

Путин посочи, че в страната расте и потребителското търсене. „Само за 8 месеца на тази година то е нараснало с 5,8%“, каза той.

Икономиката на Русия още през това тримесечие ще компенсира кризисния спад, а растежът на БВП за цялата година ще бъде около 4%, похвали се руският премиер.

Той обърна вниманието на инвеститорите върху изпреварващия ръст на несуровинния сектор на руската икономика. „Растежът на индустриалното производство за осемте месеца на 2011 г. - 5,4%, при това отново с изпреварващи темпове растат обработващите отрасли – със 7,6%“, каза премиерът.

„Това е свидетелство, че структурата на икономиката постепенно се променя, и се променя в необходимата ни посока. Смятаме активно да подкрепяме тези качествени процеси и в бъдеще. Това е ключов въпрос в дневния ред в областта на икономиката", подчерта Путин.

Той също така посочи, че се наблюдава и подем на земеделието, където се очаква ръст от 14% през 2011 г., докато през 2010 г. е бил регистриран спад от около 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА