Last news in Fakti

6 Септември, 2016 18:03 1 346 3

Лондон осъди радикален ислямски проповедник

  • лондон-
  • ислямски проповедник-
  • анджем чоудари-
  • ислямска държава-
  • великобритания-
  • ислям

Анджем Чоудари получи присъда от 5 години и половина

Лондон осъди радикален ислямски проповедник - 1
Снимка АП/БТА

Лондонски съд издаде присъда от 5 години и половина за радикалният имам Анджем Чоудари, заради призивите му в подкрепа на групировката Ислямска държава, съобщи Би Би Си.

49-годишният мъж от пакистански произход бе осъден заради агитацията му в подкрепата на терористичната група, действаща основно на територията на Сирия и Ирак и клетвите му във вярност към „халифата“ на лидера му Абу Бакр ал Багдади, публикувани в интернет пространството.

Полицията съобщи, че последователите на Чоудари, който бе обявен от британските медии за проповедник на омразата, са извършители на множество нападения във Великобритания и в чужбина.

Поддръжниците на имама и неговия довереник Мохамед Мизанур Рахман – който получи същата присъда – крещяха „Аллах Акбар“ от обществената трибуна, докато съдия Тимъти Холрой обявяваше решение на съда.

49-годишният Чодари е смятан за знакова фигура в мюсюлманските среди, а властите подозират, че той е отговорен за радикализирането на много млади мюсюлмани в Обединеното кралство. Той привлече вниманието към себе си през 2014 г. с гръмките си и скандални изказвания и настояването му Исламска държава да бъде призната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    1 0 Отговор
    алахакбар,барабар...КАТО НЕ ТИ ИЗНАСЯ , събирай багажа -5жени -20деца и в кочината...
  • 2 иии

    1 0 Отговор
    трябва да има по сурови наказания за такива отрепки-примерно както в родината му,откъде са дошли ,в този случай да му отрежат кратуната...

    Коментиран от #3

  • 3 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "иии":

    Друго трябва да им режат от дъно, само това е спасението.
Новини по държави: