16 Септември, 2016 21:10 2 421 8

ЕС даде на България €160 млн.

  • братислава-
  • словакия-
  • ес

Сумата ще бъде отпусната на два транша - 108 млн. сега и 52 млн. през следващите дни

ЕС даде на България €160 млн. - 1
Снимки: Фейсбук

България ще получи 160 млн. евро благодарение на премиера Борисов. Това заяви пред български журналисти в Братислава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той говори за първи път пред медиите след заседанието на Съвета на ЕС. Форумът беше първи без Великобритания, която през юни на референдум реши да напусне ЕС.

ЕС даде на България €160 млн.
Снимка: Фейсбук

Сумата ще бъде отпусната на два транша - 108 млн. сега и 52 млн. през следващите дни.

„България в момента е изправена пред много голямо предизвикателство. Това не трябва да се вижда само като проблем за България, трябва да се гледа на него като предизвикателство пред целия ЕС. България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на многобройните интервенции на българския премиер“, подчерта Жан-Клод Юнкер.

Представих пред тях предизвикателствата, които стоят пред България, свързани с миграцията и охраната на външните граници на ЕС. Обясних им какви усилия полага страната ни и колко километра морска и сухопътна граница охраняваме. Като външна граница на Европейския съюз България се нуждае от конкретна подкрепа и солидарност незабавно, обясни Бойко Борисов.

ЕС даде на България €160 млн.

Помощта за страната ни се очаква да бъде изплатена на два транша. „България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на многобройните интервенции на българския премиер. По време на разговорите днес Европейският съвет реши 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България. Целта ни е тази сума да достигне 160 млн. евро, каквото е искането на българския премиер Бойко Борисов. Следващите дни и седмица ще направим необходимото, ще намерим механизмите, за да намерим тези средства”, подчерта председателят на Европейската комисия.

„През последните седмици дискутираме непрестанно ситуацията с българския премиер и какво трябва да се направи. Коментирах и в сряда по време на речта ми, че за Българи трябва да бъдат изпратени 200 офицери на Фронтекс и също така да бъдат осигурени веднага пари за коли, които са необходими за охрана на границата“, каза още Юнкер.

ЕС даде на България €160 млн.

Премиерът Борисов благодари за подкрепата на колегите му в Европейския съвет и посочи, че това е категорична оценка за добрата работа България. „Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България. Доволен съм от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма“, посочи министър-председателят.

Според него няма по-добро място за живеене от Европа. „Днес видях в колегите желание и амбиция в Европа да става още по-добре. България е пример, че след като посочихме проблема, може и бързо да действа Европейската комисия“, каза той.

Бойко Борисов посочи, че страната ни разполага с финансови възможности да осигури техника, но по-важна е европейската солидарност и оценката на колегите.

„Днес чешкият премиер Свободка каза, че иска във всяко публично изказване на колегите, което ще направят, да се посочи, че заради добрата работа България ще бъде поощрявана. Това е оценка за работата ни“, заяви още премиерът. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бате жоро

    1 0 Отговор
    направо ни позлатиха. може да си купим собствен самолет.

    Коментиран от #2

  • 2 Шаро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бате жоро":

    хахах прав си :)
    Ципурата от Гърция ги изхлузи над 160 милиарда и ги напълни с "туристи" от арабския свят , а на нас само 160 милиона !
    Я ги дадат я не. Ще ни пробутат пак някакви стари джипове сигурно, останалите кинти, ще кажат че са за заплати на служители от фронтекс и ще ги наместят и т.н. "Кервана с имигранти си върви, кучетата си лаят"

    Коментиран от #3

  • 3 бате жоро

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шаро":

    доколкото знам в бюджета са заложени 160 млн лева за година, за подпомагане на децата с увреждания. чест прави на правителството, че е взето това решение. съпоставимо с това, обаче, помощта на ес е подигравка.
  • 4 peter

    1 0 Отговор
    CHESTITO NA PECHELIVSHIQ BOKO, SEGA ZABOGATQ S 160 POVECHE, E SEGA VECHE SHTESI PORACHAME VSICHKI BULHARI PICCI S PEPERONI. :D
  • 5 Carfen

    1 0 Отговор
    На турците 6млрд., на гърците безброй милиярди, а на българите 160млн. да пазят 500 милионна Европа. Някой нещо да не е разбрал...
  • 6 123

    0 0 Отговор
    Тъкмо ще се научи да работи за България както е редно и ще трябва да си подаде оставката,като загубят на президентските избори.
  • 7 Ник

    1 0 Отговор
    Не сте разбра ли! - Борисов отиде да иска пари за храна и режийни за бежанците. - Честито станахме гореща точка, както миналата година тоя софийски цървул изяви желание пред Меркел
  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор
    Миналата седмица говореха за 160 милиона целеви за намаляване на млякопроизводството в България. Според мен именно и затова става въпрос. Отново ни закопават а тиква и компания лъжат та чак се изкарват и патриоти.

    Отново се прилага геноцид над Бъэлгарите и се толерират всички останали националности.
Новини по държави: