Last news in Fakti

19 Септември, 2016 22:39 2 737 6

Мит ли е нарастващата руска заплаха за Швеция?

  • швеция-
  • руска заплаха-
  • готланд-
  • постоянен контингент-
  • войници-
  • заплаха-
  • русия

Северната страна ще разположи постоянен военен контингент на остров Готланд

Мит ли е нарастващата руска заплаха за Швеция? - 1
Снимка Архив АП/БТА

Свръхсекретна информация отнасяща се до нарастващата заплаха, която Русия представлява за Швеция, стои зад решението да бъдат разположени постоянни войски на остров Готланд по-рано от планираното. Това съобщава шведският всекидневник Dagens Nyheter.

Според военния кореспондент на изданието — Микаел Холмстрьом, тази информация трудно може да бъде оценена, тъй като ако бъдат разкрити подробности, военните рискуват да разкрият от къде са я получили.

"Когато става дума за разузнавателна информация, всеки защитава своите източници. Това обаче прави информацията трудна за преценяване и следователно — несигурна. Аз обаче успях да разбера, че заплахата от руска страна се е увеличила, съдейки по нещата, които се случват напоследък", заяви Холмстрьом пред радио Швеция.

Той се позовава на решението, взето миналата седмица от върховния главнокомандващ на шведските въоръжени сили, който нареди 150 войници да бъдат обучени на остров Готланд в Балтийско море, за да останат там като постоянна сила.

Още през пролетта на 2015 г., шведският парламент реши да възстанови постоянното си военно присъствие на Готланд, за първи път от 2005 г. насам, когато гарнизона Готланд беше разпуснат. Това обаче се очакваше да се случи през 2018 г. Ето защо съобщението на върховния главнокомандващ бе изненадващо.

Въоръжените сили отказаха да коментират темата, заявявайки, че разузнавателната им дейност не може да бъде обсъждана. Въпреки това говорителят на шведската армия заяви, че няма конкретно събитие, което е довело до решението да се разположат постоянни войски на остров Готланд, а се гледа в перспектива, защото "с течение на времето ситуацията може да се влоши."

Мит ли е нарастващата руска заплаха за Швеция?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    2 2 Отговор
    Тез пък и те изтрещяха, сякаш руснаците са отишли да им пречат нещо. С тия 150 човека освен да станат за смях друго няма да направят. А разузнавателната информация и без да казват знаем откъде са я получили, от едни задморски приятели дето все обичат да си врат носовете там къде не им е работа, и накрая ще им ги резнат, и не само тях.
  • 3 КТК

    1 2 Отговор
    Голям смях!!!
  • 4 кроко

    0 1 Отговор
    Не е мит, ами е пица-калцоне!
  • 5 Да ама не

    0 1 Отговор
    Първо да опазят собствените си жени и деца от изгладнели мигранти/"бежанци"......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: